Macron: a faji diszkrimináció kezelésének eszköze a történelem újraértelmezése
A francia miniszterelnök interjújában az ukrán-orosz konfliktusról is elmondta véleményét
Macron: a faji diszkrimináció kezelésének eszköze a történelem újraértelmezése

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 20.
Bizonyos módon újra kell értelmeznünk a saját történelmünket - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az amerikai CBS televíziónak adott interjújában, amelyben a többi között  arról beszélt, hogy Franciaország a gyarmati múltjából eredően fajgyűlölettől szenved. A politikus beszélt Oroszországról és Ukrajnáról is.

"Halk és nyílt párbeszéd szükséges ahhoz, hogy megértsük, mi és hogyan történt és bizonyos módon újra kell értelmeznünk a saját történelmünket"

- fogalmazott Macron.

A francia elnök szerint "kezelni kell" a faji diszkrimináció kérdését, s ennek eszköze a történelem újraértelmezése.

Mint mondta: az Egyesült Államok és Európa olyan közös kihívásokkal küzd, mint az egyenlőtlenségek, a gyűlöletbeszéd, a társadalmi feszültségek és a faji kérdés. Kiemelte, hogy országa  több programot is indított a diszkrimináció és a rasszizmus elleni küzdelem jegyében.  

A francia elnök kifejtette: szerinte az Egyesült Államok megfelelően kezelte a szegregáció problémáját az 1960-as években és sikerült átszerveznie a társadalmát. De - mint fogalmazott - Franciaország és

Amerika történelme különböző, a traumáik eltérőek, még akkor is, ha vannak közös jelenségek.

Ezzel összefüggésben leszögezte: Franciaország "gyarmatosító ország volt, sok ember érkezett (az országba) a volt gyarmatokról, például az afrikai kontinensről". Ezzel magyarázta a Franciaországban tapasztalható rasszizmust, de - mint mondta -  

"e jelenség gyökeréig kell mennünk" és "meg kell szabadulnunk a fajgyűlölettől".  

Nyugodt és nyílt párbeszéden alapuló határozott politikát ígért ennek érdekében.

"Elfogadhatatlan, ami az ukrán-orosz határon történik"

Emmanuel Macron kontraproduktívnak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az orosz-ukrán határon történik és - mint fogalmazott - Oroszországnak mindenképpen csökkentenie kellene a katonai feszültséget.

A világ vezető hatalmainak szerinte "egyértelmű vörös vonalat" kell húzniuk Oroszországgal szemben, és ha ezt (Oroszország) átlépi, "mérlegelnünk kell a lehetséges szankciókat" - fűzte hozzá.

A francia elnök szerint Ukrajna kérdésében a diplomáciai lépések felgyorsítására van szükség. "Az Egyesült Államoknak, Európának, mindannyiunknak nagyon világosnak kell lennünk Oroszországgal szemben" - fogalmazott, hozzátéve,  hogy nem fogadhatók el újabb orosz katonai műveleteket ukrán földön.

"Ez az egyetlen módja annak, hogy hitelesek legyünk" - szögezte le a francia államfő.

Szerinte a szankciók önmagukban nem elegendőek, de "a csomag részét képezik".

Macron ugyanakkor azt is kiemelte, hogy egyetért Joe Biden amerikai elnök azon szándékával, hogy párbeszédet kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"Biztos vagyok abban, hogy Putyin elnök készen áll a párbeszéd újraindítására" - hangsúlyozta a francia államfő, aki kedvezően ítélte meg egy "nyílt, nyugodt és tiszteleten alapuló párbeszéd lehetőségét" Moszkvával.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!