Legkorábban ősszel valósulhat meg a svéd NATO-csatlakozás
Cserébe ezt adják a svédek Erdoganéknak
Legkorábban ősszel valósulhat meg a svéd NATO-csatlakozás

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 07. 13.
Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy a parlament őszi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját - és ezzel megnyílik az út a svéd NATO-tagság előtt.

Erről Erdogan a kétnapos vilniusi NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatóján beszélt, amiről ebben a cikkünkben percről percre beszámoltunk.

Mit adnak cserébe a svédek?

Az új megállapodás értelmében Svédország (a már korábban megfogalmazott, főként terrorellenes lépésekre vonatkozó török elvárásokon túl)

  • Törökország európai uniós csatlakozását
  • illetve a vámunió frissítését
  • és a schengeni vízummentesség ügyét is aktívan támogatni fogja.

Stoltenberg NATO-főtitkár a hétfő esti megbeszélés után jelentette be, hogy a török elnök végül valóban beleegyezett: a lehető leghamarabb továbbítja a török parlamentnek a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, és szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében.

A török parlament minden évben október elsején kezdi meg őszi ülésszakát, így legkorábban csak októberben várható a NATO-bővítés.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!