Lefűrészelték a Turult a munkácsi várról, már fel is avatták helyette az ukrán szigonyt - képek
Ukrán képviselők szerint politikai döntés született Magyarország orosz-politikája miatt
Lefűrészelték a Turult a munkácsi várról, már fel is avatták helyette az ukrán szigonyt - képek

Forrás: Facebook/Andrij Baloga

2022. 10. 25.
Hivatalosan is felavatták az ukrán címert a Turul-emlékmű helyén a munkácsi várban. A háromágú szigonyt ünnepélyes keretek között adták át - számolt be a Kárpátalja.ma.

A lap a munkácsi polgármester Facebook-bejegyzésére hivatkozva írja, hogy a politikus az átadáson hangsúlyozta, hogy "Ukrajna egységesebb, mint valaha és harcolni fognak a végső győzelemig". Elmondása szerint az ukrán nemzeti jelképet az ország védőinek a tiszteletére állíttatták. 

Mint ismeretes, a Munkácsi Városi Tanács október 13-án fogadta el a Turul-emlékmű eltávolításáról szóló határozatot. A madarat pár órával később el is távolították. 

A Telexnek nyilatkozott a térség parlamenti képviselője, aki szerint a magyar kormány állásfoglalása miatt született politikai döntés. "Az utolsó cseppet a pohárban Szijjártó Péter moszkvai látogatása jelentette" - fogalmazott a lapnak. A turul levétele ellen a Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a munkácsi városi tanács többsége tiltakozott - a döntést azonban a városi végrehajtó bizottság hozta, amely a szoborügyekben önállóan is dönthet. 

A szobor története egyébként kalandos, először 1896 és 1924 között magasodott a vár fölé, majd a csehszlovák hatalom levette. A szovjetek végül beolvasztották a szobrot és vörös csillagokat gyártottak belőle. Később 2008-ban állították fel újra, és egészen mostanáig ott állt a vár emblematikus pontján. 

(Kárpátalja.ma, Telex)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!