A lejáratás és kirekesztés ellenére egyre többen vannak az "értékközpontú pszichológusok"
Elindult a csoport honlapja, lehet hozzájuk csatlakozni is
A lejáratás és kirekesztés ellenére egyre többen vannak az "értékközpontú pszichológusok"

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2021. 07. 01.
Azt tapasztaljuk, hogy gondolatainkkal sokkal többen szimpatizálnak, mint ahányan hangos kritikát mernek megfogalmazni a jelenlegi főáramú szakmai vonal bizonyos véleményeivel, állásfoglalásaival szemben - fogalmaz oldalán az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja, amely éppen két hete jelentette meg első nyílt állásfoglalását a Hetek hasábjain a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban. 

A csoport a bemutatkozásuk alatt azt írja, hogy azért kellett név nélkül elindulniuk, mert sok esetben a főáramú állásfoglalásokkal szembeni kritikák megfogalmazásakor személyeskedő, méltatlan és kirekesztő reakciót kapnak a nyilvánosság elé állók. Éppen ezért inkább abban bíznak, hogy egyre többen lesznek majd, akik kiállnak a sokakat érintő és érzékeny társadalmi kérdésekben, és így nem lehet majd közülük csak egy-egy személy ellehetetleníteni. 

Két héttel ezelőtti lapszámunkban az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja egy hetilap cikkben vette sorra, hogy miért volt szükséges szigorítani a gyermekvédelmi törvényt. A cikket most teljes terjedelemben itt olvashatja

Az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja egy olyan pszichológusokból, pszichoterapeutákból és szakpszichológusokból álló közösség, akik alapvető szemléletbeli kérdésekben közös nevezőt képviselnek. Mint az oldalukon írják, a folyamatosan változó, relatív és korlátozottan megismerhető világban szükséges kapcsolódni egy mély belső alaphoz, abszolút forráshoz. 

A csoport nem kapcsolódik egy politikai párthoz, egyházhoz, ismert szervezethez, vagy személyhez sem. 

Az érintett pszichológusok állásfoglalásaikat a klasszikus értékekre alapozzák.

"Az az egységes tapasztalatunk, hogy a munkánk során képesek vagyunk empátiával és tisztelettel viszonyulni LMBTQI+ embertársainkhoz és támogatni, hogy a számukra önazonos értékek mentén találják meg az otthonosságukat a világban.

De nem tudjuk támogatni azt az irányt, ami szerint ennek az otthonra találásnak a feltételeként gyorsan és globális méretekben le kellene bontani minden olyan társadalmi formát, normát, ami a jelentős többség számára mind térben, mind időben otthonként szolgált.

Sőt, meggyőződésünk, hogy ezek a társadalmi normák mindenki számára értékeket jelentenek. Nem kívánunk együttműködni a társadalom értéksemleges, az értékválasztásait kizárólag individuálisan megélő, minden hagyományos kulturális, nemi-, és közösségi identitásától megfosztott személyekké való átformálásában" - írják.

Az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportjával az [email protected] címen lehet felvenni a kapcsolatot. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!