Újabb magyarellenes intézkedések Ukrajnában: magyar zászlókat távolítottak el Munkácson
Újabb magyarellenes intézkedések Ukrajnában: magyar zászlókat távolítottak el Munkácson

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 20.
Magyarország azt várja el Ukrajna vezetőitől, tegyenek meg mindent azért, hogy a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az elmúlt napokban magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatója, Schink István munkaszerződését.

Menczer Tamás a hírre úgy reagált: a háború előtt "már folyamatos volt a magyar nemzeti közösség jogfosztása Kárpátalján", ezt mutatta az anyanyelvhasználati lehetőségek és az anyanyelvi oktatás szűkítése is.

Ez ellen mindig határozottan felléptünk, aztán kitört a háború, és mi azt mondtuk, hogy Ukrajna ebben a háborúban a megtámadott fél, ezért a meglévő konfliktusainkat félretettük"

– mondta a politikus.

Ugyanakkor a mostani történések mellett nem szabad szó nélkül elmenni. A magyarellenes akciók elfogadhatatlanok, de mindez a munkácsi kistérségben történt és nem egész Kárpátalján. „Nagyon bízunk benne, hogy máshol ilyen magyarellenes akciókkal nem fogunk találkozni” – tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás azt is elmondta, hogy felszólították a munkácsi kistérség vezetőit, hogy ezeket a döntéseket vonják vissza és az eredeti állapotot azonnal állítsák helyre, Ukrajna országos vezetőit pedig arra szólították fel, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a helyi vezetők tisztességesen viselkedjenek, és a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború ellenére Kárpátalján viszonylagos nyugalom van, és nagyon jó lenne, ha mindenki azon dolgozna, hogy ez így maradjon.

A politikus Facebook-posztjában arra is kitért, hogy ha Ukrajna uniós tagállammá szeretne válni, akkor „elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatosan és szisztematikus zaklatása, jogfosztása”.

Magyarország Ukrajnát segítve több száz laptopot adott az otthoni digitális oktatáshoz, ha a háború miatt nem tudnak a gyerekek iskolába elmenni, több iskolánál óvóhelyet épített, emellett zajlik egy rendelőintézet, egy iskola felújítása és egy mobil óvodát is kialakítottak a menekülteknek. Hazánk felajánlotta katonák és gyerekek gyógykezelését, valamint ezer ösztöndíjat, továbbá vakcinát, lélegeztetőgépet, generátorokat és kisbuszt is adott – tette hozzá Menczer.

Ahogy arról beszámoltunk, legutóbb tavaly októberben került sor magyarellenes intézkedésre Ukrajnában, amikor a munkácsi várban eltávolították a turul-emlékművet, és a helyére az ukrán állam kis címerét tették.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!