Kushner: 100 százalékig lehetséges és logikus, hogy a 22 arab állam elismerje Izraelt
Trump tanácsadója szerint a hangos békeellenes kisebbség egyre inkább elszigetelődik
Kushner: 100 százalékig lehetséges és logikus, hogy a 22 arab állam elismerje Izraelt

Jared Kushner, Trump tanácsadója(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 02.
Történelmi látogatása során Jared Kushner fehér házi tanácsadó kijelentette Abu Dzabiban, arra számít, hogy az arab országok fokozatosan követni fogják az Egyesült Arab Emírségek példáját az Izraellel való kapcsolat normalizálását tekintve, és ezzel a „hangos kisebbséget ”, amely e lépés ellen van, egyre inkább elszigetelik majd a régióban.

Egy emírségekbeli hírügynökségnek adott interjújában arra a kérdésre, hogy hisz-e abban, hogy mind a 22 arab állam el fogja majd ismerni Izraelt előbb-utóbb, Trump elnök veje úgy válaszolt, hogy „100 százalékosan”.

“Úgy gondolom ez logikus lépés, és hiszem hogy ez a helyes döntés a számukra”

- jelentette ki Kushner.

“Véleményem szerint az Egyesült Arab Emírségek vezetőségének köszönhetően sokkal nagyobb koalíció fog alakulni. Lesz egy olyan, általam csak ’hangos többségnek’ nevezett réteg, ami a normalizálódást fogja támogatni. Szerintem a hangos kisebbség, ami ez ellen van, egyre inkább elszigetelődik majd a régióban.”

Kushner azt is előre jelezte, hogy újabb arab ország létesít majd diplomáciai kapcsolatokat Izraellel az elkövetkező hónapokban, azonban nem nevezte meg, melyik.

“Nyilvánvaló, hogy bármi megtörténhet, de az az igazság, hogy sok nép nézi irigységgel az Egyesült Emírségek által megtett lépést.”

Omán, Bahrein, Marokkó és Szaúd-Arábia is azok közé az országok közé tartoznak, akiktől Izrael és az Egyesült Államok egyaránt reméli, diplomáciai kapcsolatokat létesít majd a zsidó állammal. Kushner azt is leszögezte, hogy ennek az az ára, hogy a júdeai és szamáriai területek kérdése csak a jövőben és nem a közeljövőben vetődik fel újra.

Izrael ugyanis a békéért cserébe felfüggesztette erre vonatkozó terveit.

Egy vezető emírségekbeli tisztviselő a keddi napon kijelentette, kormányuk biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy Izrael nem viszi tovább tervét a Jordán-völgyi és ciszjordániai településeinek annektálásával kapcsolatban.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek augusztus 13-án jelentették be, hogy teljesértékű diplomáciai kapcsolatokat létesítenek egymással, ezzel az Emírségek lett a harmadik arab ország, ami hivatalosan is kapcsolatban áll Izraellel Egyiptom és Jordánia mellett. Mind izraeli, mind amerikai tisztviselők reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy több öböl-menti ország is követni fogja a példát, tekintve a kölcsönös kereskedelmi és nemzetbiztonsági érdekeiket, és Iránnal kapcsolatos ellenséges hozzáállásukat.

(Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!