Különleges jelenséget kapott lencsevégre a NASA marsjárója
Színes, világító felhőket fotózott a Curiosity
Különleges jelenséget kapott lencsevégre a NASA marsjárója

Forrás: Twitter / Curosity Rover

2021. 05. 31.
A vörös bolygón nem igazán jellemzőek a felhős napok, de nemrég egy ilyen időszak "tanúja" lehetett a NASA marsjárója. A Curiosity rengeteg felvételt készített a különös, pasztellszínekben játszó felhős jelenségről.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Miközben a Perseverance az élet lehetséges nyomai után kutat, a NASA másik marsjárója, a Curiosity sem tétlenkedik: a robot nemrég színes, világító felhőket figyelt meg a planéta Gale-kráter nevű részén.

Az év hidegebb időszakában láthatók felhők, máskor nem igazán. Ennek a bolygó vékony, száraz légköre az oka.

A kutatók azonban két földi évvel korábban felfigyeltek rá, hogy vannak úgynevezett korai felhők is, amik a vártnál hamarabb jelennek meg. Ezekből idén sem volt hiány, a marsjáró pedig egészen január végétől dokumentálta azokat.

A szakemberek úgy vélik, a marsi felhők jégben gazdag képződmények, melyek napnyugta után a legszebbek. Ilyenkor ugyanis a jégkristályok a Nap utolsó sugarai által felragyognak, és úgy tűnnek, mintha világítanának, lásd alább.

(Hetek/NASA)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!