Elon Musk csillaghajója 2024-ban meghódíthatja a Marsot
A SpaceX vezetője a jövőben egymillió telepest szállítana a vörös bolygóra
Elon Musk csillaghajója 2024-ban meghódíthatja a Marsot

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 20.
Komolyan készül a SpaceX arra, hogy a Föld esetleges kataklizmikus pusztulására felkészülendő, el tudjon juttatni egymillió embert a Marsra. Elon Musk szerint négy éven belül elrajtolhat az első legénység nélküli távirányított űrhajó a vörös bolygóra. 

Nem könnyű a Mars-expedíció időzítése, ugyanis a lehetőség csupán 26 havonta tárul fel, amikor a két bolygó a legközelebb kerül egymáshoz. A NASA, Kína és az Egyesült Arab Emírségek ez év júliusában indították el saját Mars-misszióikat, Elon Musk pedig a 2024-es lehetőséggel akar majd élni, miután 2023-ban betölti álmát, hogy turistákat űrutaztasson hajóival. 

Musk szerint az emberiségnek hosszútávú, önfenntartó jelenlétet kell kiépíteniük a vörös bolygón, hogy biztosítsák folytonosságukat arra az esetre, ha ne adj Isten, a Föld lakhatatlanná válik egy nukleáris háború vagy aszteroida becsapódás következtében. A SpaceX azonban nem készül Mars-bázis felépítésére, csupán emberek és alapanyagok szállítását tervezi majd valaki más létesítményébe. 

Ha Musk előrejelzései helytállóak, a SpaceX Mars-missziója ugyanabban az évben startolhat, amikor a NASA asztronautái visszatérnek a Holdra az Artemis program keretében. A SpaceX 2023-ra olyan terveket is dédelget, hogy űrturistákat repít majd a Hold körül.  

Musk vállalata a Csillaghajó prototípusaival már tesztrepüléseket végez.

Számos alkalommal szóba hozta tervét, hogy egymillió emberrel népesíti be a Marsot, akik a Starship (Csillaghajó) űrhajóval jutnak majd a vörös bolygóra. Nyilvánvalóan nem veszélytelen küldetés ez, a kockázattal pedig a SpaceX vezetője is tisztában van. Ki is jelentette:

„Pár száz ember halála benne van a pakliban”.

(Space.com/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!