"7 percnyi rettegés" - Így landolt a NASA marsjárója a vörös bolygón - videó
A robot eddig mintegy 30 gigabájtnyi adatot küldött haza, és rögzítette a marsi atmoszféra hangját is
"7 percnyi rettegés" - Így landolt a NASA marsjárója a vörös bolygón - videó

Forrás: Wikimedia Commons /NASA/JPL-Caltech

2021. 02. 23.
Hétfő este került bemutatásra a NASA által az első nagyobb adag, 30 gigabájtnyi adat, azaz közel 23 ezer felvétel, amit a vörös bolygón a napokban landoló Perseverance marsjáró küldött vissza a Földre.

Mint köztudott február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a tavaly nyáron felküldött, első ízben űrhelikoptert is szállító marsjáró, amiről gyorsan egy képet is közzé tettek. 

Magát a leszállást technika bravúrnak nevezték, mivel a marsjáró robotüzemmódban hajtotta végre a leszállást, ezért is nevezte a NASA "7 percnyi rettegésnek" a műveletet, melyről készült videót most közzétettek hivatalos Youtube csatornájukon is.

A leszállást követően a Perseverance névre keresztelt jármű több mint 30 gigabájtnyi adatot küldött haza a Földre, ami mintegy 23 ezer felvételt jelent. A landolásról feltöltött videóban jól kivehető a műveletek összetettsége, illetve azok mérnöki lépései.

Míg a korábbi Mars űrhajók olyan filmeket küldtek vissza, amelyek valójában "GIF" formátumban összefűzött képek voltak, addig a mostani szerkezet a 23 kamerájának köszönhetően rendes videók rögzítésére és továbbítására is képes. Ebben nagy szerepe van a 2006-ban Mars körüli pályára helyzett műholdnak. 

Már nemcsak képet, és videót hanem hangot is tudnak rögzíteni

A NASA kutatói a képek, panoráma képek és videók közzététele mellet a marsi atmoszféra hangját is közzétették.

(Hetek/NASA)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!