Közösen küzd egy milliárdos és egy evangéliumi hívő aktivista, hogy betiltsák az egyik legnépszerűbb pornóoldalt Amerikában
Az oldalra bárki feltölthet videókat, melyeket percenként több mint 80 ezren néznek
Közösen küzd egy milliárdos és egy evangéliumi hívő aktivista, hogy betiltsák az egyik legnépszerűbb pornóoldalt Amerikában

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 16.
Bill Ackman milliárdos üzletember és Laila Mickelwait, az Igazságvédelmi Alap (JDF) alapító-vezérigazgatója évek óta azért küzd, hogy rákényszerítse a Pornhubot a gyermekpornó-tartalmak eltávolítására.

Ackman legutóbb a Visára helyezett nyomást amiatt, hogy a vállalat eltávolítsa a Pornhub szexoldalról a gyerekpornó-tartalmakat.

Azért érdekel az ügy, mert négy lányom van. Amikor a legrosszabb dologra gondolsz, ami történhet egy emberrel - gazdasági, fizikális, mentális -, az az, hogy egy gyermekkel kereskednek… és felkerül egy nemi erőszakról készített videó. Nehéz erről beszélnem”

- nyilatkozta a milliárdos, aki nemcsak a pornó elleni küzdelméről híresült el, hanem arról is, hogy fogadalmat tett arra, hogy a 2,9 milliárd dollár (1,1 billió forint) értékű vagyonának a felét eladományozza jótékony célokra.

Ackman idén nyáron felkereste a Mastercard vezérigazgatóját, és sikerült elérnie, hogy a cég felfüggessze a Pornhubon és az anyavállalatánál, a MindGeeknél a bankkártyás fizetés lehetőségét.

A Visa is ugyanígy tett öt nappal később miután egy nő pert indított a vállalat ellen, mert szerinte a cég tudatosan hozzájárult a fizetési szolgáltatásaival a gyermekpornó terjesztéséhez a Pornhubon.

A nőről még 13 éves korában a barátja szexuális tartalmú videót vett fel, ami kikerült az internetre a nő akarata ellenére. A Visa bírósági indítványban kérte a nő keresetének az elutasítását, de egy californiai szövetségi bíró erre nem volt hajlandó, és bár a Visa tagadta, hogy bármilyen illegális tevékenységben venne részt, vagy hozzájárulna a gyermekpornó-tartalmak terjesztéséhez, a cég úgy döntött, hogy felfüggeszti a Pornhubon a hirdetések bankkártyás fizetésének a lehetőségét.

A Visa azzal érvelt a bíróságon, hogy tiszteletben tartja annak az országnak a törvényeit, ahol tevékenykedik, de nem végez “erkölcsi ítélettételt a felhasználók legális vásárlásaira vonatkozóan”, és a vállalatnál már csak a MindGeek “stúdióoldalainál” lehet fizetni a Visa közreműködésével, melyen “felnőtt profi színészek szerepelnek, akik legális felnőtt szórakozást nyújtanak”.

Ackman azt gondolta, hogy a Pornhub ezek után tönkremegy majd, de a Visa és a Mastercard néhány héttel később újra engedélyezte a fizetéseket a MindGeeknél, mindössze annyi változott a korábbi állapothoz képest, hogy a felhasználók nem tudnak azokon az aloldalakon fizetni, amikre bárki feltölthet tartalmakat, akár a videókon látható személyek beleegyezése nélkül is.

Közben az Instagram is hadat üzent a pornótartalmaknak, és felfüggesztette a Pornhub sokak által követett csatornáját idén szeptemberben annak ellenére, hogy az oldal tartalmait több mint 13 millióan nézték, és több mint 6000 poszt szerepelt a csatornán.

Bár a csatornán nem voltak pornós tartalmak, de a csatorna felfüggesztésének az volt az oka, hogy “közvetlenül reklámozta a pornográfiát”, ráadásul olyan videók is megjelentek rajta, melyek arra bátorították a nézőket, hogy váljanak a pornóipar szereplőivé.

Laila Mickelwait evangéliumi hívő aktivista több mint tíz éve harcol az online pornó és a szexkereskedelem ellen világszerte. Az általa alapított Igazságvédelmi Alap (JDF) pártfüggetlen és felekezetfüggetlen szervezet, melynek a célja a Pornhub felelősségre vonása. Mickelwait szervezete petíciót is indított a szexkereskedelem és a visszaélések ellen, melyet több mint 190 országból kétmillióan írtak alá.

Az aktivista azért kampányol, hogy szüntessék meg a Pornhubot, és azt állítja, hogy az oldal alkotói valójában soha nem akarták eltávolítani az illegális tartalmakat, ezért kényszerítik arra az embereket, hogy hozzanak létre fiókot az oldalon, különben nem tudják jelenteni az illegális videókat.

Ha például egy 12 éves lány megtudja, hogy egy róla készült, akár erőszakot ábrázoló videó felkerült a Pornhubra, először saját fiókot kell készítenie, és csak így  tudja jelezni az adminisztrátorok felé a visszaélést. Mickelwait szerint az a legnagyobb probléma a Pornhubbal és a hasonló oldalakkal, hogy bárki anonim módon ingyen feltölthet szexvideókat, akár erőszakos tartalmúakat is, az érintettek beleegyezése nélkül. Az oldalakat működtetők pedig több száz millió dollárt keresnek a videók nézettsége miatt.

Azért nagyon veszélyes ez a gyerekekre nézve, mert nincs akadálya annak, hogy elérjék az oldalakat, csak ha egy szülő nagyon-nagyon odafigyel. És nagyon sok szülő nem is tud erről. Ráadásul sok olyan szituáció is van, amikor bármennyire is tudatos egy szülő, nem tud a gyereke mellett lenni a nap 24 órájában. Ez a realitás”

- mondta Mickelwait.

(CNBC / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!