Köze volt a CIA-nak Kennedy meggyilkolásához?
Köze volt a CIA-nak Kennedy meggyilkolásához?

Forrás: Youtube/ATV Magyarország

2023. 01. 03.
Az amerikai Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozott több mint 12 ezer dokumentumot a Kennedy-gyilkosságról, amelyek korábban titkosítottak voltak.

A Biden-kormány a közelmúltban elrendelte 12 879 dokumentum nyilvánosságra hozatalát, köztük olyan iratokét is, amelyek Lee Harvey Oswald Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) tárolt aktájának a részei voltak.

Oswaldnak – aki John F. Kennedy (JFK) amerikai elnököt 1963 novemberében lelőtte – a merénylet előtt és után is volt aktája a CIA-nál. A legutóbb nyilvánosságra hozott dokumentumok nyomán újra szóba kerültek azok a korábbi összeesküvés-elméletek, melyek szerint nem is Oswald volt az, aki Kennedyt meggyilkolta, és JFK halála egy amerikai kormányzati összeesküvés miatt következett be.

Biden-elnök elmondta, hogy több dokumentumot továbbra is titkosítás alatt tartanak, mert a nyilvánosságra hozataluk kárt okozna „a haderőnek, a hírszerző-műveleteknek, a hatóságoknak”, illetve a külkapcsolatok folytatásában is zavart keltene.

Oswald több mint 80 oldalas CIA-aktáját nyilvánosságra hozták, és a dokumentumokból az is kiderül, hogy a titkosszolgálat megfigyelte a férfit hetekkel a Kennedy-gyilkosság előtt, amikor még Oswald Mexikóvárosban tartózkodott, mert azt tervezte, hogy Kubába emigrál, de nem kapott vízumot az országba való belépéshez.

A férfi néhány héttel később lelőtte Kennedyt, majd maga is merénylet áldozata lett, mindössze két nappal az elnök halála után. A különös eseménysor miatt sokan megkérdőjelezték a hivatalos magyarázatokat és felvetették, hogy valójában az amerikai kormány akarta az elnököt megöletni, és nem is csak egy magányos merénylő lőtte le Kennedyt.

A főáramú médiában erre válaszul 1964-ben jelent meg az "összeesküvés-elmélet" kifejezés, amellyel azokat a másként gondolkodó állampolgárokat kezdték megbélyegezni, akik nem fogadták el a Warren-bizottság jelentését. Később ezt az elnevezést kiterjesztették minden más, a hivatalostól eltérő narratívára is.

Tucker Carlson, a FoxNews műsorvezetője szerint nagyon furcsa egybeesés, hogy Kennedyt egy „magányos lövész” gyilkolta meg, majd két nappal később Oswaldot lelőtte Jack Ruby, aki nem volt profi lövész, mégis elsőre megölte Kennedy gyilkosát. Később egy olyan pszichiáter nyilvánította őrültnek Rubyt a börtönben, aki a CIA-nak dolgozott, de erről nem lehetett tudni, mások pedig nem állapítottak meg Rubynál korábban semmilyen mentális betegséget.

1976-ban egy különbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Kennedyt egy összeesküvés miatt ölték meg, és sokan arra gyanakodtak, hogy a CIA állhatott a háttérben, különben nem tartott volna titkosítás alatt dokumentumokat a gyilkosságról.

Egy törvény szerint 2017-ig nyilvánosságra kellett volna hozni a merénylettel kapcsolatos összes dokumentumot, de ez a mai napig nem történt meg, mert a titkosszolgálat igazgatója nyomást helyezett az előző amerikai kormányra, Biden pedig bejelentette, hogy továbbra is titokban tartanak részleteket a gyilkosságról.

Carlson állítása szerint beszélt egy olyan személlyel, akinek hozzáférése van a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos összes irathoz, a titkosítottakhoz is, és azt mondta, hogy a CIA „úgy gondolom, hogy benne volt. Teljesen más ez az ország, mint amit eddig gondoltunk. Az egész hamis”.

A műsorvezető szerint ez az állítás azért nagyon aggasztó, mert azt jelenti, hogy az amerikai kormányban vannak „olyan erők, melyek a demokratikus ellenőrzés felett állnak”, és erősebbek azoknál a politikusoknál, akiket a választópolgárok megszavaznak.

(Fox News / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!