Kövér László: „Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben”
Interjú az Országgyűlés elnökével
Kövér László: „Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben”

Fotó: Hetek / Ladjánszki Máté

Még mindig több az előnye, mint a hátránya Magyarország számára az uniós tagságnak, de az arányok jelentősen romlottak az elmúlt években – mondta Kövér László a Heteknek adott interjújában. Az Országgyűlés elnöke szerint Európa „halálos veszedelemben van”, és alárendelt szerepbe került a Kína vezette keleti és az Egyesült Államok vezette nyugati világrendszer vetélkedésében. A beszélgetésben szóba került a tanárok béremelése és az Ukrajna elleni orosz támadás is.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Öt évvel ezelőtt, 2017 júniusában Kövér László azt mondta a Heteknek, hogy „ma Magyarország számára még több előnye van az uniós tagságnak, mint hátránya, de ez nem biztos, hogy így lesz öt vagy tíz év múlva”. A hetilap friss interjújában ezzel a kijelentésével szembesítették az Országgyűlés elnökét, és azt kérdezték Kövér Lászlótól, hogy öt év elteltével hogyan látja ezt a kérdést. 

„Még mindig több előnye van Magyarország számára az uniós tagságnak, mint hátránya, de az arányok jelentősen romlottak” 

– válaszolta erre a kérdésre Kövér László, aki szerint az előnyök közé tartozik, hogy „Magyarország az elmúlt öt évben folytatta a felzárkózást az Európai Unió teljesítményének az átlagához”. „Közben a politikai helyzet viszont jelentősen romlott” – tette hozzá a házelnök, aki beszélt a helyreállítási alap és az uniós költségvetés ügyében Brüsszel és Budapest között folyó vitáról is. 

Megjönnek-e az uniós pénzek?

„Brutális erőpolitika zajlik Magyarországgal szemben, rögeszméket, ideológiai dogmákat akarnak ránk kényszeríteni, aminek – ha nem állnánk ellen –, nagyon súlyos társadalmi következményei lennének” 

– fogalmazott az Országgyűlés elnöke. Szerinte ami az uniós pénzekkel zajlik, „az olyan nyílt önkény, hogy csak útonállásnak tudom nevezni”. 

„Szerintem minimum 50 százalék esély van arra, hogy legalább a lengyel választásokig a Magyarországnak járó pénzeket is vissza fogják tartani” 

– vélekedett Kövér László, aki szerint „az egyszerű európai választópolgár ebből annyit érzékel, hogy állandó probléma van a lengyel és a magyar kormánnyal”. „Konkrétan uszítás zajlik a jobboldali európai kormányok ellen az európai közvéleményben” – tette hozzá.

Kövér László Hetek
Fotó: Hetek / Ladjánszki Máté

Hiba volt-e, hogy Orbán Viktor 2019-ben támogatta von der Leyen megválasztását?

Arra a kérdésre, hogy ha úgy látja, hogy az Ursula von der Leyen Bizottság ennyire önkényesen lép föl, akkor nem volt-e hiba, hogy a magyar kormány 2019-ben segédkezett a von der Leyent hatalomra juttató alku létrejöttében, Kövér László azt válaszolta: 

„szomorú, de a többi lehetőség még rosszabb volt”.

Az interjúban elhangzott kérdésre, amely szerint nem abszurd-e, hogy a magyar tanárok fizetésemelése a Brüsszel és a magyar kormány közötti az alkunak a függvénye lett, Kövér László azt válaszolta, hogy a tanári fizetésemelés nem függvénye a megállapodásnak. 

„A tanárok bérét ma is emeljük, és a jövőben is emelni fogjuk. Ha megkapjuk Brüsszeltől a pénzünket, akkor gyorsabban, ha nem, akkor lassabban.”

Magyarország és az orosz-ukrán háború

Arra a felvetésre, hogy egy olyan politikusnak, akinek fontos a nemzeti szuverenitás, a fentiek tükrében az ukránokat kellene támogatnia a birodalomépítő oroszokkal szemben, Kövér László azt válaszolta: „Óvatosan kell válaszolnom a kérdésére, de mi van akkor, ha a birodalomépítési politika valójában nyugatról keletre zajlik, és Ukrajna újabb reménybeli tartománya az Euroatlanti Birodalomnak? Ennek legalább akkora relevanciája van, ki-ki döntse el, hogy melyik olvasat szimpatikusabb neki.”

„A háborút Oroszország indította, ezzel együtt Oroszországnak vannak legitim biztonsági igényei, amelyeket figyelmen kívül hagyni – miközben Oroszország a legerősebb nukleáris hatalom az Egyesült Államok mellett – óriási hiba” 

– tette hozzá Kövér László. 

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelenő számában olvasható.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!