Koncepciós per áldozatává válhatott az SDP politikusa?
Kizárta az iszlamofóbiával vádolt Thilo Sarrazint a német szociáldemokrata párt
Koncepciós per áldozatává válhatott az SDP politikusa?

Forrás: Facebook/Informationsschalter

2020. 08. 03.
Thilo Sarrazin bűne csupán annyi volt, hogy rávilágított az iszlám német társadalomra jelentett veszélyeire. „Rasszista és iszlamofób retorikája” miatt a német szociáldemokraták úgy döntöttek, kizárják pártjukból a szókimondó politikust. Ez volt az SDP harmadik próbálkozása az elmúlt tíz év alatt, hogy megszabaduljon Sarrazintól, aki szerint "már a meghallgatás előtt megvolt az ítélet".

Thilo Sarrazin, akivel a közelmúltban a Hetek is interjút készített, az elmúlt években a párt által kijelölt irányvonalnak ellentmondó könyvek sokaságát adta ki, melyek többek között a Németországba érkező muszlimok integrációja hiányával, a közös európai valutával, illetve a szabad véleménynyilvánítás hiányával foglalkoztak. Mindezek miatt régóta tüske volt az SDP oldalában, de a tőle való megszabadulás hosszadalmas és nehézkes procedúrának bizonyult. 

Pénteken egy választott bírói bizottság elfogadta a szociáldemokraták döntését, hogy kizárja az iszlamofóbiával és rasszizmussal vádolt volt berlini szenátort. 

"A Thilo Sarrazin fejezet lezárult a számunkra. Nem terjesztheti többé rasszista, muszlim-ellenes elméleteit az SDP tagság zászlaja alatt”

 

- nyilatkozta a pártfőtitkár, Lars Klingbeil az ügy kapcsán.

Az SDP még 2019-ben kezdeményezte a kizárási procedúrát, miután Sarrazin 2018-ban megjelentette „Ellenséges átvétel: Hogyan hátráltatja az iszlám a haladást, és veszélyezteti a társadalmat” című könyvét.

Könyvében Sarrazin leszögezte, hogy „a muszlimok többségének vallási színezetű kulturális mássága” és növekvő születési rátája veszélyt jelent Németország nyílt társadalmára, demokráciájára és prosperitására. Amellett is érvelt, hogy a muszlimok integrációja nem lehetséges, de visszautasította a vádakat, hogy állításai iszlamofóbbá vagy rasszistává tennék őt. 

A politikus utalást tett rá, hogy koncepciós per áldozata lett, illetve korábbi nyilatkozatában határozottan kijelentette, fellebbez, és egészen a Szövetségi Alkotmánybíróságig viszi az ügyet:

"Úgy vélem, a döntést már a meghallgatás előtt meghozták. Ez nem nyílt, őszinte és fer tárgyalás volt.”

 

(DW/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!