Kizárja az AfD EP-képviselőit jobboldali pártcsaládja
Az Identitás és Demokrácia pártcsoport több antiszemitizmushoz és kémkedéshez kapcsolódó incidens után döntött így
Kizárja az AfD EP-képviselőit jobboldali pártcsaládja

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 05. 24.
 Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója csütörtökön, rendkívüli ülés keretében kizárta soraiból az Alternatíva Németországnak (AfD) német párt valamennyi - kilenc - képviselőjét.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A képviselőcsoport közleménye szerint a döntés azután született, hogy az ID vezető képviselőinek küldött levelében a pártcsoport elnöke, Marco Zanni az AfD képviselőinek kizárását kezdeményezte azon "incidenssorozatra" tekintettel, amelyben Maximilian Krah EP-képviselő és így a csoport német delegációja érintett. 

Az incidensek indokolják, hogy a pártcsoport azonnali hatállyal szüntesse meg a német delegáció képviselőinek tagságát

- írta levelében a pártcsoport vezetője.

Az AfD EP-választási listavezetője, Maximilian Krah esetében felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, majd letartóztatták uniós parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából.

Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Krah továbbá a La Repubblica című olasz napilapnak azt nyilatkozta: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. A német párt ezek után eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől a listavezetőt.

Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával.

Az AfD közleményében azt írta, hogy tudomásul veszik az ID döntését, de optimisták a közelgő európai parlamenti választást illetően. "Bízunk benne, hogy az új törvényhozási időszakban továbbra is megbízható partnerek állnak majd mellettünk" - tették hozzá.

(MTI/Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!