"Vigyázz, mit kívánsz" - Trump szerint az ellene indított támadások Bident fogják kísérteni
A leköszönő elnök alamói beszédében boszorkányüldözésnek nevezte az elmozdítására tett kísérleteket
"Vigyázz, mit kívánsz" - Trump szerint az ellene indított támadások Bident fogják kísérteni

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 13.
A capitoliumi ostrom utáni első nyilvános, Alamóban elmondott beszédében Donald Trump leköszönő amerikai elnök "boszorkányüldözésnek" nevezte az elmozdítására tett kísérleteket. Kijelentette, hogy alkotmány 25. kiegészítése nem jelent rá veszélyt, viszont kísérteni fogja Joe Biden megválasztott elnököt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

"A 25. kiegészítés semmilyen veszélyt nem jelent rám, de kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát"

– hangsúlyozta az elnök a szigorú bevándorlási politikája jelképévé vált falszakasz előtt.

„Ahogy a mondás tartja, vigyázz, mit kívánsz”

– tette hozzá Trump, aki ellen az online térben és a politikában is elnémító kampány indult.

A leköszönő hatalmas sikertörténetként könyvelte el a latin-amerikai országokból érkező migránsok feltartóztatását szolgáló határfal építési törekvéseit az Egyesült Államok déli határán. Leszögezte, hogy azokban a térségekben, ahol felhúzták a falat, jelentősen lecsökkent az illegális határátkelések száma.

Kiemelte azt is, hogy a Trump adminisztráció véget vetett a bevándorlási káosznak és visszaállította az ország szuverenitását. Óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is a fal lebontására.

Trump ismét kitért a capitoliumi zavargásra is, és békére intett:

"Ahogy azt kormányzásom során mindig is konzisztensen képviseltem, hiszünk Amerika történelmének és hagyományainak tiszteletében, nem lerontásában hiszünk. Jogállamiságban és nem az erőszakban vagy zavargásban hiszünk."

A leköszönő elnök hozzátette, nehéz év és nehéz választás van mögöttük, most viszont itt az idő a békére, a nyugalomra és a gyógyulásra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, számos demokrata és republikánus képviselő úgy gondolja, a leköszönő elnök felelős a halálos kimenetelű capitoliumi ostromért, ahol őt támogató tüntetők betörtek az épületbe, összecsaptak a rendőrökkel és félbeszakították a Joe Biden győzelmét hivatalosító ülést. Az incidens során többen életüket vesztették.

Az eset kapcsán a legnagyobb közösségi médiaoldalak "erőszakszítással" vádolták meg az elnököt, és ennélfogva letiltották fiókjait, illetve az Amazon később a legnagyobb konzervatív alternatív-Twittert, a Parlert is ellehetetlenítette, hogy az elnök és hívei ott se nyilváníthassanak szabadon véleményt.

Emellett demokrata és republikánus képviselők egy csoportja szerint további erőszaktól is kell tartani, ha az elnök hivatalban marad (már csak egy hét van mandátumából), ezért a 25. alkotmánykiegészítéssel és impeachment eljárással is megpróbálják elmozdítani még Joe Biden beiktatása előtt.

Az első opciót Mike Pence alelnök elutasította, ma délután háromkor indulhat meg a vita az impeachmentről, melynek sikere esetén Trump nem indulhat újra 2024-ben.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!