Kihúznák a "fehér, gyarmatosító" zenei műveket az Oxford tantervéből?
A Telegraph birtokába jutott dokumentumok erre utalnak
Kihúznák a "fehér, gyarmatosító" zenei műveket az Oxford tantervéből?

Forrás: Wikipedia

2021. 03. 31.
A Telegraph információi szerint az Oxfordi Egyetem professzorai fontolóra veszik a „gyarmatosító” nyugati zenei kották eltávolítását a tananyagból, hogy megtörjék a „fehér hegemóniát” a világ legrégebbi angol egyetemén. Az egyetem szóvivője szerint a szélsőséges véleményt egyetlen egy professzoruk osztja csupán.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

"Az akadémikusok dekonstruálják az egyetem zenei kínálatát, miután a Black Lives Matter tiltakozások nyomán a nyomást gyakoroltak rájuk, hogy a tantervet megfosztják gyarmatosításhoz kötődő szálaitól  - derül ki a The Telegraph által megszerzett belső dokumentumokból. 

Bizonyos professzorok állítólag azt  bizonygatták, hogy az Oxford által tanított klasszikus zenei repertoár, amely

olyan zeneszerzők műveit öleli fel, mint Mozart és Beethoven, túlzottan a „fehér európai zene rabszolgaság időszakából”.

Az a tananyag, amely nem szakította meg kapcsolatát gyarmati múltjával, néhány hallgató számára "arculcsapás" lenne, áll a kiszivárgott dokumentumokban. 

Az oktatást sokkal befogadóbbá szeretnék tenni, mert ebben a formában véleményük szerint kellemetlenül érinti színesbőrű hallgatóit a "fehér európai zenére koncentráló" kurrikulum.

Ezzel szemben a neves elitegyetem egy szóvivője a Washington Examinernek úgy nyilatkozott, hogy a kottákkal kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek, és az ezzel kapcsolatos

véleménynyilvánítások egyetlen professzorhoz köthetőek. 

"Miközben megtartjuk (és semmiképp sem csökkentjük) a nyugati művészeti zene széles skálájának kritikai elemzésében, történelmében és előadásában elért kiváló kiválóságunkat, azt vizsgáljuk, hogyan lehetne javítani hallgatóink lehetőségeit a nem nyugati és népszerűbb népek szélesebb körének tanulmányozására."

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!