Új szabályzat: kirúghatják az oxfordi diákokat, ha többször rosszul határozzák meg a társaik nemét
Új szabályzat: kirúghatják az oxfordi diákokat, ha többször rosszul határozzák meg a társaik nemét

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 07.
Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Regent’s Park College-on új belső szabályzatot fogadtak el, hogy fellépjenek a transzfóbia ellen.

Az új szabályzat szerint nagyon súlyos vétségnek fogják tekinteni „a jogtalan, diszkriminatív viselkedés, beleértve a transzfób zaklatást és a bullyinget”, amelyek fegyelmi eljárást vonnak maguk után.

A szövegben konkrét példákat is ismertetnek, amelyekben a diákok ellen eljárást fognak indítani. Ilyen például ha „következetesen nem megfelelő titulust, névmásokat vagy neveket használnak, amelyekkel a transznemű emberre utalnak”, különösen, ha ez nyomasztja is az érintettet.

Szintén tiltják ezentúl, hogy a diákok viccelődjenek a transznemű emberekkel vagy magával a transzneműséggel kapcsolatban, és nem kérdezgethetik személyes dolgokról a magukat transzneműnek valló társaikat.

Büntetésre számíthatnak azok a hallgatók is, akik megkérdőjelezik vagy tagadják, hogy valaki tényleg trasznemű-e. Ha valaki megszegi ezeket az új szabályokat, akkor kirúghatják az oktatási intézményből vagy elbocsáthatják.

A Regent’s Park College az első olyan brit felsőoktatási intézmény, amely külön szabályokat léptet érvénybe, hogy kifejezetten a magukat transzneműnek valló diákokat megvédje, akár keresztülmentek nemváltáson, akár nem.

A napokban botrány tört ki Oxfordban, amikor Kathleen Stock feminista filozófusnő – akit évek óta transzfóbiával vádolnak – előadása alatt egy transzaktivista a padlóhoz ragasztotta magát tiltakozásképpen, és félbeszakította a beszélgetést, ezért négy rendőr vitte ki az épületből.

Stock évek óta élesen kritizálja a transzneműséggel kapcsolatos „antidiszkriminációs” kampányt, amely miatt „bemondásos alapon” nők veszélyes helyzetekbe kerülnek amiatt, hogy magukat nőnek valló férfiakkal együtt kell öltözködniük vagy közös mosdót használniuk. A filozófusnő szerint elfogadhatatlan, hogy aki kritizálni meri ezeket az intézkedéseket, azt üldözik, kirúgják és megpróbálják eltörölni.

(Telegraph / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!