Kiderült, hogyan büntetné Amerika Magyarországot a vétó miatt
Kiderült, hogyan büntetné Amerika Magyarországot a vétó miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 18.
Amerikai pénzügyminisztériumi tisztviselők egy másik megoldást terveznek az orosz olaj minél inkább háttérbe szorítására: az import megdrágítását a vámon keresztül, amelyből Ukrajna újjáépítését is lehetne finanszírozni – írja a Portfolio. 

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Reuters tudósítása szerint amerikai tisztviselők a G7 hétvégi pénzügyi találkozóján azt a javaslatot tervezik benyújtani, hogy az uniós tagállamok vessenek ki vámokat az orosz olajra, ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak.

A tervek szerint, aki orosz olajat venne, az az importvám egy pénzügyi alapba helyezésével hozzájárulhatna Ukrajna gazdasági helyreállításához is.

Az amerikai terv az, hogy az orosz olajfajtákra vonatkozó importvámot olyan szinten kellene megállapítani, amely megragadná ennek a különbségnek egy részét, tehát elvennék az orosz olaj árelőnyének egy részét, de közben elég alacsony is legyen ahhoz, hogy Oroszországnak továbbra is megérje kitermelni az olajat, mert így az egyéb olajfajták iránti kereslet sem gyakorol akkora áremelő hatást.

Az is a tervek között szerepel, hogy az ilyen módon beszedett vámbevételeket egy Ukrajnának szánt helyreállítási és újjáépítési alapba lehetne betenni, és így kielégítenék azt a vágyat is, hogy Moszkva legalább részben (és áttételesen) fizesse meg a hatalmas újjáépítési erőfeszítések egy részét.

(Hetek / Portfolio)

Hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!