Kétes kutatás: a radikális jobboldaliak támogatják az Eurovíziós népzenei produkciókat
Kétes kutatás: a radikális jobboldaliak támogatják az Eurovíziós népzenei produkciókat

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 17.
Érdekes következtetésre jutottak az Amszterdami és a Tilburgi Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hogy hogyan függ össze a különböző dalok támogatottsága az országok geopolitikai tényezőivel.

Korábbi felmérések szerint a geopolitikailag közel álló országok nézői előszeretettel támogatják egymás országainak dalait, például Görögországra és Ciprusra, Svédországra és Dániára, de a volt Szovjetunió országaira is ez volt jellemző.

A kutatók most az elmúlt 20 év dalait vizsgálták 40 országból, és arra voltak kíváncsiak, hogy kik, és vajon miért szavaztak egy-egy dalra. A felmérés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a populista, szélsőjobboldali pártokat támogató országok lakosai támogatták nagyobb arányban más országok népzenei előadóit.

A kutatók elismerték, hogy a következtetéseiket fenntartással kell kezelni, hiszen nem állt rendelkezésükre adat vagy információ a nézőkről és a politikai meggyőződésükről, illetve arról, hogy hogyan vélekedtek a folklór-elemeket tartalmazó előadásokról.

A kutatásból viszont egyértelműen kiderült, hogy amióta az előadók megválaszthatják, hogy a saját anyanyelvükön szeretnének-e énekelni, azóta az összes produkció 28 százalékában jelent meg valamilyen folklór-elem, például tradicionális hangszerek, népviseletek vagy népzene.

Az elmúlt években Albánia, Oroszország, Írország, Lengyelország, Görögország, Románia, Moldova és Szlovénia is a nemzeti hagyományait bemutató előadással nevezett az Eurovíziós Dalfesztiválra, a kutatók mégis Magyarországot, Szerbiát, Észak-Macedóniát és Törökországot emelték ki, mint olyan országokat, melyekben a “jobboldali populista” politikusok nagyobb arányban foglalnak helyet a parlamentben, és ez összefüggést mutat szerintük azzal, ahogy ezeknek az országoknak a lakossága szavazott a különböző dalokra.

Az viszont nem derült ki a kutatásból, hogy miért tekintik problematikusnak azt, ha a különböző országok nézőinek tetszenek a másik államokból származó előadók népi motívumokat tartalmazó előadásai, hiszen ez a toleranciát és a más népek kultúrájának a tiszteletét is jelentheti, nem az intolerancia és a "szélsőjobboldali populizmus" megnyilvánulása, ahogy az sem feltétlenül szélsőjobboldali, kirekesztő eszmerendszert feltételez, ha valaki a saját népének a hagyományaira büszke, és azokat ápolja.

(Guardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!