Karanténban az amerikai katonai csúcsvezetők jó része
Újabb fehér házi tanácsadó fertőződött meg, járványkitörést emlegetnek
Karanténban az amerikai  katonai csúcsvezetők jó része

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 10. 07.
Karanténba került az amerikai katonai vezetők nagy része, de körükben eddig senkinél nem mutatták ki a fertőzést – jelentette be Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője kedden este. Újabb fehér házi tanácsadót ért utol azonban a Covid, Stephen Miller csak egy a számos kormánytisztviselő sorában, aki eddig megfertőződött.

A tárca közlése szerint Charles W. Ray admirálisnak, az amerikai parti őrség parancsnok-helyettesének vírustesztje pozitív lett, és ezért mindenki, aki kapcsolatba került vele, karanténba vonult. A parti őrség közleménye szerint az admirális fertőzésének enyhe tünetei vannak.

Karanténban van Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, a helyettese, John Hyten tábornok, és önkéntes karanténba vonultak a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő parancsnokai is. Ugyancsak elkülönítette magát Paul Nakasone, a kiber-parancsnokság vezetője.

Hoffman szóvivő szerint nem tudni, hogy a parti őrség helyettes parancsnoka hol fertőződhetett meg.

Kedden valamennyi, már karanténba vonult katonai vezetőn elvégezték a koronavírus-tesztet, de eddig mindegyik negatív lett, és senkin nem is jelentkeztek a fertőzés tünetei.

A legfelsőbb katonai vezetők körében eddig senki nem fertőződött meg, jóllehet az amerikai aktív és tartalékos haderőnél eddig több mint 47 ezer katonánál diagnosztizálták a vírusfertőzést, 625 katona kórházi kezelésre is szorult, és nyolcan belehaltak a fertőzés szövődményeibe.

Járvány tört ki a Fehér-Házban

Kayleigh McEnany, fehér házi szóvivő kedden megerősítette, koronavírusos lett a Fehér Ház egy további munkatársa, Stephen Miller tanácsadó is. 

Elmondta, hogy Miller már öt napja önkéntes karanténban végezte a munkáját, amikor kiderült, hogy megfertőződött. A tanácsadó jól van - nyilatkozta a szóvivő a Fox News televíziónak, majd hozzátette:

"nyilvánvaló, hogy járvány tört ki a Fehér Házban."

Az elmúlt hét során a csatorna információi szerint legalább húsz kormánytisztviselő fertőződött meg a vírussal. Sokan feltételezik, hogy a fertőzés forrása a Rose Gardenben tartott hétvégi ünnepség volt, melyet Amy Coney Barret legfelsőbb bíró jelölésének tiszteletére szerveztek.

A New York Times információi szerint a Fehér Ház szigorúan szabályozza az elnök és stábja érintkezésének módját, csak az mehet a második emeletre, ahol Trumpot kezelik, ha feltétlenül szükséges. Akiknek pedig szükséges megközelíteniük az elnököt két méternél jobban, annak védőöltözetet, maszkot, szemüveget és kesztyűt kell viselnie. Mindenki másnak, aki az emeleten tartózkodik elegendő csak a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata.

(MTI/Guardian/Fox News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!