„Ne engedjék, hogy a Covid-19 leuralja önöket” – Trump visszatért a Fehér Házba
Az elnök már a második elnöki vitájára készül Bidennel
„Ne engedjék, hogy a Covid-19 leuralja önöket” – Trump visszatért a Fehér Házba

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 06.
Kezelőorvosai beleegyezésével elhagyhatta Donald Trump amerikai elnök a Walter Reed katonai kórházat hétfő este, és azonnal vissza is tért a Fehér Házba, ahol sokak megrökönyödésére a helikopterből kiszállva maszkját azonnal levette. Kezelése itt is tovább folytatódik, azonban annyira jó közérzetnek örvend, hogy máris belevetette magát második elnökjelölti vitájára való felkészülésbe.

“Ne engedjék, hogy uralkodjon önökön. Ne féljenek tőle”

- nyilatkozta videós üzenetében a koronavírussal kapcsolatban az elnök. 

“Jobban vagyok, és lehet, hogy immunis – Nem tudom... Mozduljanak ki. Legyenek óvatosak”

Donald Trump amerikai elnök elhagyhatja a kórházat, de még gyógyszert kell szednie - jelentette be Sean Conley, a Fehér Ház orvosa, aki a koronavírussal megfertőződött elnököt kezelő orvoscsoporttal közös sajtótájékoztatót tartott a bethesdai Walter Reed kórháznál.

Az amerikai elnöknek rendben van a vérnyomása, a szívverése, nincsenek légúti panaszai és több mint 72 órája láztalan - jelentette ki Sean Conley.

A Fehér Ház orvosa elmondta: Trump továbbra is gyógyszert kap, s kedden a Fehér Házban megkapja az ötödik adag Remdesivirt is. Ezek mindegyike olyan szer, amely nem igényel kórházi kezelést - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Trump jól van, de még nincs túl a betegségen. "Óvatosan optimisták vagyunk" - fogalmazott.

Az orvosok újságírói kérdésekre sem kívánták részletezni a terápiát, s nem kívántak reagálni arra sem, hogy melyik gyógyszert miért, vagy miért nem adják az elnöknek.

Conley közölte: Trump szervezete pénteken kicsit dehidratált volt, de ezt azonnal orvosolták. Az elnök soha nem panaszkodott izomfájdalmakra, és a lázát is sikerült hamar lenyomni, 72 óránál tovább nem kapott lázcsillapítót, nincsenek neurológiai problémái. Két alkalommal kapott oxigént.

Az orvos kiemelte: Trump" kiváló páciens volt, nem akarta befolyásolni az orvosokat a kezelést illetően, semmit nem javasolt, vagy sürgetett.  

   

Arra a kérdésre, hogy kampányolhat-e az elnök, Conley azt válaszolta: elvileg igen.

„Féltik az életüket” a riporterek a Fehér Házban

A főáramú média megkongatta a vészharangot annak kapcsán, hogy Trump fehér házi visszatérése, illetve a számos alkalmazottat érintő koronavíru-fertőzés veszélybe sodorja életüket a sajtótájékoztatókon való részvétel során. 

A helyzetet a CBS egyik riportere rosszabbnak nevezte „mintha Észak-Koreában dolgoznék, ez őrület”.

A CNN biztonsági elemzője Sam Vinograd a Twitteren kijelentette, nem kéne veszélybe sodorniuk életüket azzal, hogy a Fehér Házból tudósítanak, miután a szóvivő Kayleigh McEnany és két segédje is pozitív koronavírus-tesztet produkáltak. 

Trump máris készül a második elnökjelölti vitára 

Donald Trump amerikai republikánus elnök alig hogy elhagyta a kórházat, máris tervezi a második elnökjelölti vitáját kihívójával, Joe Biden demokrata párti elnökjelölttel - tudatta Tim Murtaugh, Trump újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a Fox televízióban hétfőn este.

A második elnökjelölti vitát október 15-re tervezték, és a floridai Miamiban tartanák meg.

Murtaugh fél órával azután nyilatkozott, hogy Donald Trump elhagyta a Walter Reed katonai kórházat és visszatért a Fehér Házba, majd közzétett egy másfél perces videót a Twitteren. 

Joe Biden azonnal reagált Trump videójára. Mint fogalmazott: azt a mondatot, hogy "ne hagyjuk, hogy a vírus uralja az életünket" talán annak a 205 ezer családnak kellene mondania, amely elvesztette szeretteit a járványban. Az NBC televízió riporterének nyilatkozva Biden hangsúlyozta: azt remélte, hogy Trump levonja a konzekvenciát "abból, amit átélt" és a helyes leckét adja tovább az amerikaiaknak, nevezetesen, hogy hordjanak szájmaszkot.

Biden egyébként - mielőtt floridai kampányútjára indult - Delaware-ban újságíróknak azt hangoztatta, hogy nincsenek ellenvetései az újabb elnökjelölti vitával kapcsolatban.

"Ha a tudósok azt mondják, hogy a vita biztonságosan megrendezhető, és lesz lehetőség a szükséges távolság betartására a résztvevők között, akkor részemről rendben van"

- fogalmazott.

A két alelnökjelölt, a republikánus Mike Pence, jelenlegi alelnök és Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szerdán tartja első és egyetlen vitáját Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben. Mind Pence, mind Harris vírustesztjei eddig negatívak voltak.

(MTI/RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!