Kaliforniában 2035-re betiltják a benzines, dízeles és hibrid autók adás-vételét
Gavin Newsom elektromos autókkal veszi fel a harcot "a történelmi erdőtüzeket okozó klímaváltozás" ellen
Kaliforniában 2035-re betiltják a benzines, dízeles és hibrid autók adás-vételét

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 24.
Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását - jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom "bátor lépésnek" minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy

"ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben".    

A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt.

"Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telített napunk legyen".

 

Az Egyesült Államokban tomboló történelmi tűzvészről készített korábbi összeállításunkat, melynek okairól megoszlanak a vélemények, itt olvashatja.

Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, "mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól".

A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő "hagyományos" autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon.    

Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!