hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi áll a nyugati parti tűzkatasztrófa hátterében?
Környezetpusztító környezetvédelem
Mi áll a nyugati parti tűzkatasztrófa hátterében?

A klímaváltozáshoz képest nagyobb gondot okoz a felelőtlen liberális környezetpolitika.(Fotó: AP / Noah Berger)

2020. 09. 16.
Kaliforniában az erdőtüzeknek történelme van, azonban a pusztítás az elmúlt években rekordokat döntött. A zöldek a „klímatagadó” elnökre, Trump elnök a forrásokkal felelőtlenül bánó demokrata vezetésre, a baloldal általában a klímaváltozásra mutogat. Árthat-e a környezetnek egy zöldberuházás? Minden fát meg kell-e védenünk? A probléma valóban komplex, és érdemes – a környezetvédőnek tetsző tabukon túllépve – a mélyére ásni.

Kalifornia említésére a legtöbbeknek Hollywood csillogó álomgyára, az évezredes mamutfenyőkhöz és gránitkolosszushoz hasonló monumentális természeti örökségek, esetleg a világvezető techcégek olvasztótégelyeként említhető Szilícium-völgy jut eszébe. Sajnos ezt az impozáns sort egyre többször árnyalják pusztító erdőtüzek. Az Egyesül Államok egyik legtehetősebb államában mára szomorú hagyománnyá vált, hogy augusztus-szeptember környékén évről évre az égig csapnak a lángok. Idén három állam is érintett; Kalifornia, Washington és Oregon tűzoltói egyaránt hadban állnak. Kaliforniában már mintegy hárommillió hektárnyi terület ég, így Oregonban és itt ezen államok történelmének legnagyobb tűzvészét rebesgetik.

Történelmi pusztítás

Az augusztus 17-én, elsődlegesen villámlások indította August Complex Fire 37 különböző tüzek összeadódásaként pusztít. A károk felbecsülése folyamatban van, minden­esetre idén is már tucatnyi halálos áldozat van, komplett településrészek váltak hamuvá, százezreket evakuáltak, és a városok, köztük San Francisco és Sacramento ege sárgásszürkébe borult, (lásd keretes beszámolónk) a ködszerű füst pedig az űrből is látható. A tavalyi évtől fogva a kedélyeket tovább borzolja, hogy az állam, Amerikában egyedülálló módon, az áramot is lekapcsolja. A helyi energiaszolgáltató oldalán most is kint van az ezzel kapcsolatos figyelmeztetés. Ez Kaliforniában különösen sokkoló, hiszen – amint azt a konzervatív Prager University nevű think tank e témában készített videója is kiemeli – ha az állam önálló ország lenne, az ötödik helyen állna a legfejlettebb gazdaságok listáján.

A klímaváltozáshoz képest nagyobb gondot okoz 
a felelőtlen liberális környezetpolitika.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!