Jön a török módszer? Leállíttatná a közösségi médiát Macron a zavargások megfékezésére
Jön a török módszer? Leállíttatná a közösségi médiát Macron a zavargások megfékezésére

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 07. 06.
Az elnöki hivatal annyiban pontosította a francia elnök felvetését, hogy nem „általános leállást” szorgalmaznának, csak átmenetit.

Sokakat felháborított Emmanuel Macronnak az a felvetése, hogy a múlt heti események fényében még időben le kellene állítani a közösségi médiát Franciaországban, hogy meg lehessen fékezni az emberek online szerveződését.

Ahogy arról beszámoltunk, Macron a közösségi médiát hibáztatta a napokon át tartó utcai erőszak miatt, miután egy rendőr közúti ellenőrzés közben lelőtt egy 17 éves, algériai származású fiút.

A francia elnök a zűrzavarban érintett települések polgármestereivel találkozott, ott beszélt arról, hogy a jövőben korlátoznák a közösségi médiát, hogy megakadályozzák a napokon át tartó utcai zavargásokat.

„Át kell gondolnunk, hogy a fiatalok hogy használják a közösségi hálót a családokban, az iskolákban, és tiltást bevezetni… amikor kikerül a kezünkből az irányítás, akkor szabályoznunk kell vagy akár le is kapcsolni őket”

- mondta a francia államfő.

A politikus megjegyezte, hogy nem „a pillanat hevében” hozott döntések történnének a jövőben, de sokan kritizálták a felvetést, mert akkor Franciaország olyan országokkal kerülne egy oldalra, mint Törökország, Kína vagy Észak-Korea, ahol bizonyos esetekben korlátozzák, lekapcsolják vagy szinte egyfolytában erősen kontrollálják és cenzúrázzák a közösségi oldalak tartalmait.

A francia elnöki hivatal képviselője hangsúlyozta, hogy nem „általános leállást” akarnának bevezetni, és Macron higgadt és észszerű vitát szeretne folytatni a kérdésről.

A francia kormány szóvivője megerősítette, hogy valóban vita zajlik arról, hogy mit kellene tenni a múlt hetihez hasonló helyzetben a közösségi médiával.

„Egy fiatalnak tudnia kell, hogy nem ücsöröghet a képernyő mögött és írogathat, szervezkedhet és csinálhat, amit csak akar. A bűncselekmények esetében nincs anonimitás. Meg kell érteni, hogy ennek következményei vannak, és büntetéshez vezethet”

- mondta Olivier Véran.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!