Macron a szülőkhöz szólt és a közösségi médiát hibáztatta az utcai erőszakért
Még több rendőrt vezényeltek az utcákra a harmadik erőszakkal teli éjszaka után
Macron a szülőkhöz szólt és a közösségi médiát hibáztatta az utcai erőszakért

Youtube/FRANCE 24 English

Harmadik napja egyre erőszakosabb és kiterjedtebb zavargáshullám söpör végig Franciaországon, miután kedden Párizs elővárosában egy közúti ellenőrzés során francia rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 17 éves fiatalt.

Eddig tartott folyamatosan frissülő hírfolyamunk, de a rendkívüli franciaországi eseményekről továbbra is beszámolunk majd.

15:40 - A francia államfő a szülőkhöz szólt

Emmanuel Macron nem hirdetett szükségállapotot Franciaországban, de közölte, hogy még több rendőrt vezényelnek az utcákra a rend fenntartása céljából.

Az államfő arra kérte a szülőket, hogy tartsák távol a gyerekeiket a lázongásoktól és vállaljanak felelősséget értük, mert ez nem az állam feladata.

Macron megjegyezte, hogy a zavargásokban részt vevők egy része "nagyon fiatal" volt, és a közösségi médiát okolta, amely "megrészegítette" a gyerekeket és arra ösztönözte őket, hogy másolják az ott látott erőszakos tetteket.

A politikus arra kérte a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy távolítsák el "a legérzékenyebb" tartalmakat, amelyek erőszakra és pusztításra sarkallták a fiatalokat.

14:46 - Macron: elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet

Emmanuel Macron francia államfő rövid sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy a zavargók kihasználják egy kiskorú halálának az ügyét ilyen elfogadhatatlan módon. A leghatározottabban elutasította az erőszakos támadásokat. 

14:11 - Nem menekült meg a marseilles-i könyvtár sem

14:00 - Mi történt eddig? 

- Számos francia városban már harmadik napja tartanak a zavargások, miután egy rendőri intézkedés során lelőttek egy tinédzser fiút kedden

- Több mint 800 embert tartóztattak le múlt éjjel

- Több boltot kifosztottak, több ezer járművet felgyújtottak, mintegy 40 ezer hatósági személyt kellett mozgósítani

- Emmanuel Macron visszatért brüsszeli utazásából, ahol az EU-csúcson vett részt, hogy válságtanácskozást tartson Párizsban

- A francia miniszterelnök, Elisabeth Borne minden lehetséges eszközt kész bevetni, hogy véget vessen a zavargásoknak

- Több francia városban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Marseille-ben felfüggesztik a tömegközlekedést este 7 óra után

13:33 - Ugyancsak bevásárlás

Ezúttal a Lidl egyik épületét látogatták meg a zavargás résztvevői:

12:59 - Ez egy bevásárlóközpont volt

Szebb korában. 

12:35 - Macron korábban távozott a brüsszeli uniós ülésről a zavargások miatt

A francia államfő a brüsszeli ülés vége előtt távozott, hogy visszatérjen Franciaországba, és lemondta a korábban leegyeztetett sajtótájékoztatóját is.

Emmanuel Macron egyik tanácsadója arról tájékoztatta a sajtót, hogy az elnök a francia kormány minisztereinek javaslatait várja a súlyos helyzet rendezésére, és kész "tabuk nélküli" intézkedéseket is bevezetni, hogy megfékezzék az indulatokat az országban.

12:15 - Videó: megrongálódott a 2024-es párizsi olimpiára épülő uszoda épülete a tűzben

Az agresszív tüntetők a 2024-es párizsi olimpiára épülő uszodakomplexum előtt parkoló buszokat felgyújtották, a tűz azonban átterjedt az épület homlokzatára is.

Az építtető szerint a létesítményben csak kisebb kár keletkezett, és egyelőre nem tervezik szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetését a harmadik napja tartó zavargások miatt.

11:45 - Még le se zárult a francia vizsgálat, az ENSZ már rasszista diszkriminációról beszél

Az ENSZ emberi jogi központja aggodalmát fejezte ki Nahel M. lelövése miatt. Ravina Samdaszani szóvivő azt nyilatkozta, hogy

"ez egy olyan pillanat, amikor az országban komolyan foglalkozni szükséges a rasszizmus és rasszista diszkrimináció mély problémakörével a bűnüldöző szerveknél".

A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta a békés gyülekezés fontosságát, a francia hatóságokat pedig felszólította, hogy az erőszak alkalmazása "a törvényesség, szükségesség, arányosság, diszkriminációmentesség, megelőzés és felelősségre vonhatóság" alapelveinek megfelelően történjen a rendbontókkal szemben.

11:15 - Francia ügyészség: Nahel M.-nek már korábban is meggyűlt a baja a rendőrséggel

Pascal Prache államügyész elmondása szerint a 17 éves Nahel M. már ismert volt a rendőrségen, és bár futárként dolgozott, de az életkora miatt még túl fiatal volt ahhoz, hogy "teljes körű" jogosítványa legyen, vagyis például olyan speciális szabályok vonatkoztak rá, mint hogy egy olyan személynek is vele kell lennie amikor vezet, akinek legalább öt éve van vezetői engedélye és szigorúbb sebességkorlátozásokat kellett betartania.

Nahel M. esetében az előbbi biztosan nem teljesült, hiszen két másik tinifiúval tartózkodott az autójában. A tinédzserfiú Prache információi szerint már korábban összeütközésbe került a rendőrséggel, mert nem volt hajlandó megállni egy rutinellenőrzésen, de állítólag több másik alkalommal is összetűzésbe került a hatóságokkal.

Francia médiaértesülések szerint legutóbb múlt héten szombaton állították elő, miután nem volt hajlandó alávetni magát a közúti ellenőrzésnek, és 2023 szeptemberében került volna sor a tárgyalására a fiatalkorúak bíróságán.

11:00  - Kerüljék a tömegeket - a párizsi amerikai és brit nagykövetség üzent a Franciaországban lévő állampolgárainak

Az amerikai külképviselet arra utasította az országban tartózkodó amerikai állmapolgárokat, hogy "kerüljék a tömeggyűléseket" és azokat a területeket, ahol a rendőrség éppen beavatkozik, mert ezeken a helyeken súlyos összecsapások lehetnek.

A brit nagykövetség hasonló üzenetet tett közzé a közösségi oldalán, és felszólította a turistákat, hogy figyeljék a médiahíreket, illetve engedelmeskedjenek a helyi hatóságok utasításainak.

10:55 - Toulouse polgármestere: szélsőbaloldali csoportok ösztönzik az utcai erőszakot

Jean-Luc Moundenc szerint egyelőre nem indokolt kijárási tilalom elrendelése Franciaország negyedik legnagyobb városában, és az igazi áldozatoknak azokat nevezte, akiknek megrongálták a lakhelyét a zavargások során.

A polgármester szerint csak egy elenyésző kisebbség kelt a feszültséget az utcákon, de valójában szélsőbaloldali csoportok állnak a háttérben, amelyek ösztönzik a pusztítást és az anarchiát.

10:45 - "Nem a bőrszín" számít - reagált a rasszista vádakra a rendőrszakszervezet vezetője

Az egyik francia rendőrszakszervezet vezetője visszautasította azt a vádat, hogy a rendőrök azért próbálták volna megállítani ellenőrzés céljából a később lelőtt tinit, mert algériai származású volt.

"Nem a bőrszínük miatt ellenőrzik az embereket. A tények alapján folytatnak ellenőrzést és állítanak elő embereket. Nem, a francia rendőrség nem fajgyűlölő. Van olyan viselkedés, amely a határát súrolja, és némely rendőröket meg is büntetnek vagy kirúgnak ilyen tettek miatt, de ezek elszigetelt esetek" - mondta Thierry Clair, az UNSAD rendőrszakszervezet egyik vezetője.

10:20 - Fosztogatók rohamoztak meg egy párizsi trafikot az éjszaka közepén

"Az éjszaka közepén jöttek. Több száz ember tört be és rengeteg cigarettát ellopott. A bolt felett lakom, láttam, ahogy jöttek, és mindent hallottam. Sokkoló volt"

- számolt be egy párizsi trafik tulajdonosa az éjszaka történtekről.

A kisbolt redőnyeit felfeszítette a dühödt tömeg, a kirakatüveget bezúzták és kifosztották a trafikot, amelynek a BBC-nek nyilatkozó nő 24 éve volt a tulajdonosa.

10:15 - Francia miniszterelnök: "megbocsáthatatlanok" az utcai zavargások

Élisabeth Borne a második napja tartó utcai erőszakhullám miatt megtartott miniszteri ülés után arról beszélt, hogy "elviselhetetlenek és megbocsáthatatlanok" az éjszakai események, majd Twitter-üzenetében kiállt a francia rendőrség, csendőrség és tűzoltóság mellett, hiszen éjt nappallá téve "bátran" dolgoznak azon, hogy helyreállítsák a rendet az utcákon.

9:50 - Probléma a tömegközlekedésben

Szintén múlt éjjelről van az adat: 12 buszt rongáltak meg Párizsban, ezért a tömegközlekedést bonyolító vállalat, a RATP közölte, hogy egyrészt a leghatározottabban elutasítják a támadásokat, másrészt fennakadások lehetnek az érintett vonalakon. A közlekedésügyi miniszter szerint, a tüntetők a leggyengébbeket támadják, amikor a tömegközlekedést veszik célba.

9:27 - Csütörtök éjjel 249 rendőr sérült meg

A belügyminiszter szerint bátran reagáltak a rendfenntartó erők a rendkívüli erőszakra.

 

9:15 - Podcastben is meghallgathatja az elmúlt nap összefoglalóját

9:00 - Egyetlen éjszaka alatt 667 embert tartóztattak le

Erről tájékoztatta a nyilvánosságot Gérald Darmanin francia belügyminiszter. Elmondása szerint a legtöbb őrizetbe vett alany 14 és 18 év körüli. Közben Emmanuel Macron francia államfő, aki jelenleg Brüsszelben tartózkodik, már a második válságtanácskozást hívta össze két napon belül.

8:42 - Közben Macron elég jól érzi magát egy Elton John koncerten

 

8:19 - Brüsszelben is gyújtogattak, miközben Orbán épp ott tárgyalt

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak - tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. Közölték: a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

8:00 - Ez történt kedden

Kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!