Johnson-terv: Újra kellene alakítanunk a Római Birodalmat
A Mare Nostrum koncepció már korábban is felmerült
Johnson-terv: Újra kellene alakítanunk a Római Birodalmat

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2022. 07. 01.
Boris Johnson a madridi NATO-csúcson egy új államszövetség megalakítását vetette fel, amelynek a mintáját a hajdani Római Birodalom alkotná. A brit miniszterelnök szerint szükséges lenne az észak-afrikai és a közel-keleti államok valamint Törökország bevonása az európai együttműködésbe.

Az új szövetségi rendszer egybefoglalná a Földközi-tenger teljes régióját, ahogyan egykor azt a Római Birodalom is birtokolta.

Johnson felvetette, hogy egy ilyen széleskörű együttműködéshez Nagy-Britannia is csatlakozhatna. „Szerintem benne kellene lennie Törökországnak, valamint az észak-afrikai Meghreb-régió országainak is.

Gyakorlatilag újjá kellene alakítanunk a Római Birodalom „Mare Nostrum” koncepcióját”

– mondta a brit kormányfő az Emmanuel Macronnal való találkozóján. 

A Mare Nostrum (szó szerint: „a mi tengerünk”) terv már korábban is felmerült. A múlt században a Róma nagyságát helyreállítani akaró Benito Mussolini álma volt egy ilyen gigantikus szövetség létrehozása,

az ezredforduló után pedig Nicolas Sarkozy francia elnök vetette fel a mediterrán összefogás tervét. 

„Ami az elmúlt hatvan évben Európában végbement, azt most megalkotjuk a Földközi-tenger térségében a Mediterrán Unió keretén belül”

mondta Sarkozy 2007-ben.

Szerinte hiba volt az unió részéről, hogy a keleti bővítés során elfeledkezett déli szomszédairól és Észak-Afrikában a természetes partnerként kínálkozó Európai Unió helyett Kína és a közel-keleti államok lettek a legnagyobb befektetők.

A francia elnök a mediterráneum integrációját földrajzi alapokon képzelte el, ahogy most Boris Johnson is.

A Földközi-tenger térségében fekvő országok, EU-tagságuktól függetlenül egy új unióba tömörülnének, ahogy hajdan a Római Birodalom fennhatósága alatt egyszer már összetartoztak.

(Hetek/iNews)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!