Japánnal és ritkaföldfémekkel erősíthet az „Öt Szem” hírszerző szövetség Kína ellen
Nem katonai konfliktust akarnak, inkább gazdasági függetlenséget
Japánnal és ritkaföldfémekkel erősíthet az „Öt Szem” hírszerző szövetség Kína ellen

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 29.
Az Öt Szem hírszerzőszövetség Japánnal bővülhet és stratégiai gazdasági közösséggé válhat, mely olyan kulcsfontosságú stratégiai tartalékokat oszt meg egymással, mint az elektronikai eszközök és fegyverek kritikus fontosságú alapanyagát képező, jelenleg 90 százalékban Kína által exportált ritkaföldfémek.

A kezdeményezés állítólag összefüggésben áll Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közelmúltban nemzetközi közösségnek címzett Kína-ellenes szövetségre való felszólításával.

A koronavírus felfedte a Nyugat Kínára-utaltságát kulcsfontosságú pontokon, és az Öt Szem szövetség most azt tűzte ki célul, hogy aktívan dolgozzon azon, minél függetlenebbek lehessenek tagországai ezeken a területeken. Éppen ezért hamarosan terveket tesznek közzé az ausztráliai kanadai, és amerikai ritkaföldfémek és fél-ritkaföldfémek előállításának jelentős növelésére a kínai készletektől való függőség csökkentése érdekében.

Ezek azok a kritikus fontosságú anyagok, melyek minden mobiltelefon, laptop és televízió előállításához, illetve motorok, műholdak, lézerek és rakéták legyártásához. Az elmúlt évtized során Kínából érkezett a globális ritkaföldfém ellátás 90 százaléka, állítja a US Geological Survey (az amerikai geológiai felmérés).

Az 1941-ben létrejött Öt Szem hírszerzőszövetség szerepe bővítésének lehetősége részét képezi a konzervatív demokratikus jogalkotók egyre növekvő törekvésének, hogy versenyképes politikai és gazdasági szövetséget alakítsanak ki a Kínával szemben.

A gazdasági együttműködés nagy vonzerővel bír azon brit konzervatív parlamenti képviselők számára is, akik az EU-n és Kínán kívül keresnek kereskedelmi partnereket. 

Az Öt Szem jelenlegi tagjai Ausztrália, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland.

Japán, mint a „hatodik szem” csatlakozásának lehetőségét Taro Kono japán védelmi miniszter vetette fel a múlt héten, mikor kijelentette, örömmel venné, ha a hírszerzési csoport meghívná köreibe. 

Figyelmeztetett a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatban, ami lehetővé tette az ország számára, hogy külföldi technológiai cégeket vegyen meg:

“Technológiai partnerségek olyan országokkal, mint például Nagy-Britannia kritikus jelentőséggel fognak bírni a Kína elleni fellépésben”

 

- jelentette ki a védelmi miniszter, majd világossá tette, nem katonai konfliktust akar kirobbantani Kínával.

(The Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!