"James Bond hozzájuk képest kispályás" - David Barneát nevezték ki az izraeli Moszad új főnökévé
Az új kémfőnök fő feladata az iráni atomfegyverkezés akadályozása lesz
"James Bond hozzájuk képest kispályás" - David Barneát nevezték ki az izraeli Moszad új főnökévé

Fotó: Amos Ben Gershom/GPO

2021. 05. 25.
David Barneát nevezték ki az izraeli külföldi hírszerző ügynökség (Moszad) új főnökévé, a több mint öt év után távozó Joszi Kohen helyére. Benjamin Netanjahu közölte, Barnea elsődleges küldetése az iráni atomfegyverkezés megfúrása lesz.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A korlátozott jogkörű, átmeneti kormány élén álló Benjámin Netanjahu miniszterelnök Avicháj Mandelblit főügyész különleges engedélyének birtokában nevezte ki Barneát, aki június 1-től váltja fel elődjét.

Az 56 éves Barnea 1996-óta dolgozik a Moszadnak, korábban hat évig az intézmény Comet nevű egységét vezette, amely a hírszerző tiszteket irányítja, kapcsolatot tartva a külföldi ügynökökkel. A szervezet ezen szárnya vezetése alatt négyszer nyerte el Izrael legmagasabb biztonsági kitüntetését.

A szervezet új főnöke 2019 óta már a Moszadot vezető Joszi Kohen helyetteseként dolgozott.

Kinevezését tavaly december végén jóváhagyták, de a főügyész korábban nem akarta engedélyezni, hogy az átmeneti kormány vezetője döntsön állandó hivatalba lépéséről.

Miután azonban továbbra sem tűnik valószínűnek, hogy új kormány születik Joszi Kohen hivatali idejének lejártáig, vagyis június 1-ig, végül Mandelblit ügy döntött, hogy jogilag elfogadható, ha Netanjahu Barnea állandó kinevezéséről dönt.

"A bátrak nyernek"

- mondta Netanjahu, amikor hétfőn bejelentette az új kinevezést. "Valakinek mernie kell jóváhagyni az egyre merészebb, egyre nehezebb javaslatokat" - hangsúlyozta a kormányfő.

"Minden akció merészebb, ötletesebb és őrültebb, mint az előző. James Bond hozzájuk képest kispályás. Néhány nap múlva megnyithatnak a mozik, de nincs olyan film, amely összehasonlítható lenne a Moszad tevékenységével"

- tette hozzá,

és közölte, hogy Barnea elsődleges küldetése az iráni atomfegyverkezés megakadályozása lesz.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!