Izraeli külügy: Egyiptom, Törökország és Jordánia mielőbbi elhagyására szólította fel az izraeli turistákat
Izraeli külügy: Egyiptom, Törökország és Jordánia mielőbbi elhagyására szólította fel az izraeli turistákat

Hamasz-párti tüntetés Törökországban(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 10. 21.
Egyiptom, Jordánia mielőbbi elhagyására szólította fel állampolgárait Izrael. Az izraeli nemzetbiztonsági tanács továbbá arra kéri az utazás mellett döntő lakóit, hogy lehetőleg kerüljék az Egyesült Arab Emírségekbe,  a Maldív-szigetekre és Marokkóba való látogatást.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Külügyminisztérium nemzetbiztonsági tanácsának közleménye szerint 4-es szintre re emelik az Egyiptomra (beleértve a Sínai-félszigetet) és Jordániára vonatkozó riasztást, és felszólítják az országban tartózkodó összes izraelit, hogy minél előbb távozzanak.

„Tekintettel a folyamatban lévő háborúra, az elmúlt napokban az Izrael-ellenes tüntetések során jelentős izrael-elleneséget tapasztaltunk a közel-keleti arab országokban” – olvasható a közleményben.

„Több zsidó és izraeli szimbólumot megrongáltak. A globális dzsihád retorikája egyre nagyobb teret nyert, ami arra bátorítja a tüntetéseken résztvevőket, hogy ártsanak az izraelieknek és a zsidóknak szerte a világon” – jelentette ki a nemzetbiztonsági tanács.

A közlemény szerint emellett ajánlott elkerülni a közel-keleti vagy arab országokban való tartózkodást, beleértve

Törökországot, Egyiptomot (beleértve a Sínai-félszigetet), Jordániát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Bahreint és Marokkót.

Ezenkívül a figyelmeztetés azt javasolta, hogy kerüljék az olyan országokba való utazást, mint

Malajzia, Banglades, Indonézia és a Maldív-szigetek.

A múlt hét folyamán két izraeli turistát ölt meg egy egyiptomi rendőr.

A Nemzetbiztonsági Tanács már kedden felszólította az összes törökországi izraelit, hogy „a lehető legrövidebb idő alatt” hagyják el az országot.

Csütörtökön arról számoltak be, hogy Izrael biztonsági okokból hazahívta Törökországban szolgáló diplomatáit.

A török elnök parlamenti felszólalásában aránytalannak és “mészárlás”-nak nevezte a gázai terrorszervezet elleni izraeli válaszcsapásokat. Recep Tayyip Erdogan török elnök számos arab országhoz csatlakozott Izrael hibáztatásában, ami a diplomáciai kapcsolatok elmérgesedését okozta. 

A török elnök még korábban felszólította az Egyesült Államokat, az európai országokat és más térségeket is, hogy ne álljanak a konfliktusban “vakon” az egyik oldalra, és ne hagyják abba a palesztinoknak nyújtott anyagi támogatásokat.

Törökország nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt annak ellenére, hogy a csoport szerepel például a terrorszervezetek uniós listáján is.

(hetek/Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!