Izgalmas régészeti felfedezés a Siratófalnál - Így mérhették az éves templomadót az Első Templom idejében
Kétezerhétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket fedeztek fel a Templomhegy egyik egykori bejáratát jelző Wilson-ívnél
Izgalmas régészeti felfedezés a Siratófalnál - Így mérhették az éves templomadót az Első Templom idejében

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 13.
A 2700 évvel ezelőtt, a vaskorban - izraeli időmeghatározás szerint az Első Szentély idejében, vagyis még a babiloni fogság, i.e. 586 előtt - mészkőből készített gömb alakú súlymérték az ókori súlyegységek szerint két sékel - 23 gramm - súlyt határozott meg. Pontossága rávilágít a korabeli fejlett technológiai képességekre, és arra is, hogy mekkora jelentőséget fektettek az ókori Jeruzsálemben a súlymértékek precizitásának.

A lapos talppal ellátott gömb alakú, vésett feliratos ókori súlyt nemrégiben tárták fel a Templomhegy egyik egykori bejáratát jelző Wilson-ívnél, a Siratófal melletti területek alapos átvilágításakor.

Ezeket az ásatásokat a Siratófal Örökség Alapítvány (Western Wall Heritage Foundation) együttműködésével végzik a Templomhegy nyugati fala alatti alagút előcsarnokának bővítése érdekében, ahol a látogatókat felkészítik majd a gyalogtúrára az alagutakban. Az itt kiásott talajt a Dávid Város Egyesület szűrési programja részeként később átszűrik, megvizsgálják.

A feltárást vezető Barak Monikandam-Givon és Tehila Lieberman szerint a súly tetején a héber ajin betűhöz hasonló bevésés egy egyiptomi jel, amely a sékel szó rövidítését jelenti, és a mellette lévő két vonal a két sékel mértéket jelöli.

A mészkősúly 23 grammot nyom. Korábbi, jeruzsálemi leletek alapján egyetlen ekkori sékel nevű egységet körülbelül 11,5 grammnak tekintenek, ami azt jelenti, hogy a megtalált súlymérték pontosan két sékeles volt, ahogy felirata is jelzi.

A sékeles súlymérési rendszernek egyik fontos használati területe az Első-Templom időszakában az éves félsékeles adó begyűjtése volt az áldozatokra, és a Templom fenntartására.

- szögezték le, hozzátéve: a nagy ünnepeken a zarándoklatok idején a Templomhegy rendkívül nyüzsgő hellyé vált. Helyiek és zarándokok adtak-vettek áldozatokat és adományokat, illetve ételt, szuveníreket és egyéb termékeket. 

Abban a korban még nem használtak ezüstből készített pénzérméket súlymértéknek, s ezért különösen fontos volt a kőből készült súlyok pontossága a kereskedéshez, a kisebb súlyú fűszerek, illatszerek, a drágább csemegék adásvételénél.

A kősúly megtalálásának helye arra emlékeztet, hogy már az első Szentély idején nyüzsgő, piaci árusokkal teli élet zajlott a Siratófal környékén, amely jelenleg, a koronavírus-járvány idején szokatlanul csöndes, és kihalt.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!