Egyszer sem sikerült megemlítenie Istent Bidennek imanapi nyilatkozatában
70 éve először a Capitolium épületében nem engedélyezték az imát
Egyszer sem sikerült megemlítenie Istent Bidennek imanapi nyilatkozatában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 07.
Amerika 70. nemzeti imanapján a Fehér Ház olyan nyilatkozatot adott ki Joe Biden elnök aláírásával, melyben egyszer sem említik meg Istent, annak ellenére, hogy az elnök hívő katolikusnak vallja magát. Az előző elnök, Donald Trump alatt a tavalyi évben összesen 11-szer jelent meg Isten neve, de még Barack Obama is kétszer említést tett róla a nyilatkozatban.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az imanap azért is különleges volt idén, mivel először fordult elő, hogy nem került sor imára a Capitolium épületében, mivel a kérvényt benyújtó evangéliumi lelkész kérvényét elutasította a kormányzat. 

1952-ben az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely az elnököt arra kötelezte, hogy minden évben jelöljön ki egy napot az imádság nemzeti napjának (ez azóta hagyományosan május első csütörtökére esik). Harry S. Truman elnök törvénybe iktatta a törvényjavaslatot, majd kiadott egy kiáltványt, amelyben sürgeti az amerikaiakat, hogy „mindannyian, az egyházainkban, az otthonainkban és a szívünkben könyörögjünk Istennek, hogy adjon nekünk bölcsességet ahhoz, hogy felismerjük, milyen úton járjunk, és erőt és türelmet, hogy rendületlenül fussuk ezt a pályát."

Biden nyilatkozata a következőképp kezdődik:

"A történelem során számos vallást és hitrendszert követő amerikaiak fordultak az imához erőért, reménységért és vezetésért.

Az ima számtalan lelket és erkölcsi mozgalmat táplált - ideértve a faji igazságtalanság, a gyermekmunka és a fogyatékkal élő amerikaiak jogainak megsértése elleni alapvető harcokat is.

Az ima sokak számára mindennapi gyakorlat, akár segítséget vagy erőt kérnek, akár hálát adnak áldásaikért."

Az elnök azonban egyszer sem pontosítja, kitől is származnak az áldások.

“Alkotmányunk első kiegészítése védelemben részesíti a szólás-, és vallásszabadság jogait, beleértve minden amerikai polgár jogát arra, hogy imádkozzon. Ezek a szabadságjogok segítettek bennünket abban, hogy nemzedékeken át figyelemre méltó vallási életerőt és sokszínűséget képviselő nemzetet hozzunk létre és tartsunk fenn."

A beszédből nem maradhatott el a klímaváltozás "egzisztenciális fenyegetésére" való kitérés és az egység hangsúlyozása sem. 

„Ma emlékezünk és ünnepeljük azt a szerepet, amelyet az ima gyógyító balzsama játszhat életünkben és nemzetünk életében. Miközben továbbra is szembesülünk korunk válságaival és kihívásaival - egy halálos járványtól kezdve az élet és a megélhetés elvesztéséig, a faji igazságosságig, a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetéséig -, a hívő amerikaiak segítségül hívhatják az ima erejét, amely reményt nyújt és felemel bennünket az előttünk álló feladatokhoz.”

Az egységgel kapcsolatban kijelentette:

"Újra elkötelezzük magunkat az alapvető szabadságok mellett, amelyek segítették legkorábbi napjaitól meghatározni és irányítani nemzetünket. Hihetetlen szerencsénket ünnepeljük, hogy amerikaiakként szabadon gyakorolhatjuk meggyőződésünket... Találjuk meg imáinkban, bármilyen módon is fejezzük ki azokat, az elszántságot, hogy legyőzzük a nehézségeket, felülemelkedjünk különbségeinken, és egy nemzetként álljunk össze, hogy megfeleljünk a történelem ezen pillanatának.

A Fox News Joe Biden nyilatkozatát összehasonlította Donald Trump és Barack Obama volt elnökök imanapi nyilatkozataival, és a következőt találta:

"Trump 2017-es nyilatkozata ötször, 2018-as nyilatkozata hétszer, 2020-as pedig 11-szer említette meg Istent... Obama nyilatkozata is 2011-ben kétszer utalt Istenre."

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem ez az első furcsa ima az elmúlt hónapokban a demokrata oldalon. 

Emanuel Cleaver metodista tiszteletes és demokrata képviselő az amerikai Kongresszus januári 117. ülését vasárnap egy hindu istenség nevében elmondott imával nyitotta meg, melyet a héber eredetű "ámen" ("úgy legyen") szó "progresszív" kifacsarásával zárt le, a "men" ("férfi") jelzőt "women" ("nő") jelzőre cserélve.

Szintén januárban Silvester Beaman, a wilmingtoni Bethel fekete metodista-episzkopális templom lelkésze az elnöki beiktatási ceremónián az elnöki és alelnöki párt áldó imája végén nem a keresztényekre jellemző "Jézus nevében, Ámen" szavakkal fejezte be, ahogy az előző beiktatáson imádkozó lelkészek, hanem bizarr formát választott:

"Kollektív hitünk erőteljes nevében, Ámen"

- jelentette ki.

Áprilisban pedig egyetlen alkalommal sem említette meg Jézust vagy Krisztust húsvéti köszöntője során Joe Biden amerikai elnök, annak ellenére, hogy gyakorló katolikusnak tartja magát. A hétvégén a keresztények világszerte Jézus Krisztus feltámadását ünnepelték.

(DailyWire/ChurchLeaders/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!