Honvédség vezérkari főnöke: novemberben évtizedek óta nem látott hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján
Hogy felrázzák a hadsereget
Honvédség vezérkari főnöke: novemberben évtizedek óta nem látott hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján

Forrás: Youtube/amagyarhonvedseg

2023. 09. 19.
Böröndi Gábor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke egy friss interjújában közölte, hogy idén novemberben évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján. Fel kell ugyanis rázni szerinte a magyar hadsereget.

A Magyar Nemzetnek adott interjú során a katonai vezető beszélt a hazai haderőfejlesztés folyamatáról, az újabb hadgyakorlatokról és a toborzásról is.

Mint elmondta, az új gondolkodásmódot Magyarország biztonságpolitikai helyzetének megváltozása kényszerítette ki. „Az orosz–ukrán háború kitörése után egy békéhez szokott hadsereget kellett felrázni: a kiképzést, a felkészültséget át kellett állítani, hogy felkészült, reagálóképes és jól felszerelt honvédségünk legyen” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy két gyakorlaton keresztül megnézték a katonák felkészültségét, reagálóképességét, ami alapján megtalálták azokat a pontokat, ahol be kell avatkozni.

„Novemberben jóval szélesebb spektrumú gyakorlatot tartunk, ahol nemcsak katonai manővereket hajtunk végre az ország nyolc pontján, de felmérjük azt is, hogy a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás miként tud együttműködni”

– fogalmazott. És hozzátette, hogy hasonló nagyságú, de éles művelet volt a nem robbanó műszaki zárrendszer, közismertebb nevén a határkerítés felépítése 2015-ben, amelyet a migrációs nyomás miatt kellett megépíteni és ma is Magyarország biztonságának alapja.

Ami a toborzásokat illeti, elmondta, hogy  a honvédség létszáma stabilizálódott, egyes tiszti, altiszti kategóriákban pedig növekedni kezdett, emellett pedig emelkedőben van a toborzási létszám.

Az újabb beszerzésekről

A magyar haderőfejlesztéshez kapcsolódó beszerzések kapcsán közölte, megkezdődött a sorozatvető tüzérségi rendszer beszerzésének előkészítése.

Szerinte kiemelten fontos a rádiózavarás és az elektronikai harcképességek fejlesztése, hiszen a drónokat elektronikai harccal vagy csapatlégvédelemmel lehet megsemmisíteni. „Az utóbbival kapcsolatban elsősorban a Lynx harcjármű alvázára telepített Skyranger rendszer beszerzésére gondolok, ami egy légvédelmi gépágyú, kiegészítve légvédelmi rakétákkal” – fogalmazott.

De arra is kitért, hogy a digitalizáció mellett a drónokra helyezik majd a fő hangsúlyt.

Éppen ezért legújabb intézkedése az volt, hogy jelentős számú olcsó drónt vesznek a hadsereg számára, amelyeket kiadnak az összfegyvernemi alegységekhez, hogy szokják meg az alkalmazásukat, használják ezeket, sajátítsák el a kezelésüket készségszinten. 

Hozzátette, alegységtől dandár szintig növelik majd a páncéltörő képességet is, amelynek elemei a vállról indítható Carl Gustaf és az irányított Spike páncéltörő rakétarendszerek lesznek.

(Magyar Nemzet / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!