Holnap kiderül, hány tagállam támogatja a kötelező gázfogyasztás-csökkentést
Orbán Viktor szerint ezt magyarul einstandnak nevezik
 Holnap kiderül, hány tagállam támogatja a kötelező gázfogyasztás-csökkentést

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 07. 25.
Kedden kiderül, hány EU-ország támogatja a 15 százalékos gázfogyasztás csökkentésről szóló javaslatát a Bizottságnak – írja az atv.hu. A bizottsági javaslatot élesen bírálta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.

A portál felidézi, hogy a Politico szerint Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság kötelező érvényű gázfogyasztás-csökkentést írhatna elő olyan vészhelyzet esetén, mint például az orosz gázelzárás.

Hozzáteszik: az uniós nagykövetek már konzultálnak a tervről, az EU-tagállamok energiaügyi minisztereinek pedig a július 26-ai, azaz a holnapi tanácskozásán lesz a fő napirendi pont a bizottsági javaslat, ami az EU-tagállamoknak azt indítványozza:

15 százalékkal mérsékeljék gázfogyasztásukat az elmúlt 5 évi átlaghoz képest - augusztustól márciusig, önkéntes alapon.

Ezt a bizottsági javaslatot bírálta élesen Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn a beszédében, amikor az energiaválságról, és az anyagcsatáról beszélt:

"Nem látom, hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how, régebbről, úgy értem. És ráadásul, ha ez sem vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van” - jelentette ki a miniszterelnök, és úgy folytatta: ha elfogy az energia,

“akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból megtanultuk, erre készülhetünk”

– tette hozzá.

Közben egy másik cikkében a Politico azt az értesülését is megosztja, hogy “az Európai Bizottság új vészhelyzeti felhatalmazásokat készít elő, hogy az EU-országokat gázfogyasztásuk csökkentésére kényszerítse, ha pusztító ellátási hiánnyal szembesülne az unió az elkövetkező hónapokban”.

Három uniós diplomata szerint egy ilyen javaslat is körvonalazódik a földgáz téli megtakarításáról szóló szerdai bizottsági közlemény mellett. E terv szerint a Bizottság kötelező érvényű gázfogyasztás-csökkentést írhat elő olyan vészhelyzet esetén, mint például az orosz gázelzárás.

A cikk szerint a Bizottság kötelező fogyasztáscsökkentési terve tartalmaz egy jogi mechanizmust, amely lehetővé tenné az országok számára, hogy minősített többséggel döntsenek az intézkedések elfogadásáról. Ez gyakorlatilag megkerülné az Európai Parlamentet, és egyetlen országnak sem lenne esélye megvétózni a terveket.

(Hetek / atv.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!