Hivatalos: 9 NATO-tagállam jelentette be eddig, hogy támogatja Ukrajna csatlakozását
Ukrajna múlt pénteken nyújtotta be csatlakozási kérelmét
Hivatalos: 9 NATO-tagállam jelentette be eddig, hogy támogatja Ukrajna csatlakozását

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 04.
Eddig kilenc közép- és kelet-európai NATO-tagállam jelentette ki, hogy támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását. Mind a 30 tagállam beleegyezése szükséges azonban ahhoz, hogy Kijev taggá válhasson.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Minderre azután került sor, hogy múlt pénteken Ukrajna hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.
Néhány nappal később 9 ország jelezte, hogy szívesen látná az országot a NATO-ban:

  • Lengyelország,
  • Románia,
  • Szlovákia,
  • Csehország,
  • Észtország,
  • Lettország,
  • Litvánia,
  • Montenegró
  • és Észak-Macedónia.

Ezek az országok nyilatkozatban közölték, hogy „határozottan kiállnak” a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón meghozott NATO-döntés mellett, amely Ukrajna potenciális NATO-tagságáról szólt. Akkoriban ugyanis – anélkül, hogy bármilyen konkrét határidőt tűztek volna ki a csatlakozás időpontjára vonatkozóan – a NATO-államok ígéretet tettek rá, hogy Ukrajna és Grúzia taggá válhatnak.

A csatlakozási folyamat azonban az évek során elakadt. Miután viszont Oroszország annektálta a Krímet (2014), egyre valószínűtlenebbnek tűnt, hogy az ígéret valósággá válik.

Most az ehhez vezető úton tett újabb lépést Ukrajna és 9 NATO-tagállam.

Mit jelent mindez?

Amennyiben Ukrajna sikeresen csatlakozik a NATO-hoz, a szervezet úgy tekintene Moszkva Ukrajna ellen intézett támadásaira, hogy azokat a NATO egésze ellen intézte. Röviden szólva: az egész NATO-val találná magát szembe Oroszország ebben az esetben.

Mint azt a Washingtoni Szerződés 5. cikkében olvashatjuk:

„A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, minde­gyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket - ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart.”

Mindazonáltal annak valószínűsége, hogy az összes tagállam belemegy Ukrajna csatlakozásába, jelen állás szerint egészen alacsony. Elég, ha Magyarországra gondolunk. Már pedig minden tagállam beleegyezése szükséges.

(Euractiv/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!