Hindu istennőt hívott segítségül a Downing Street 10-be az új brit miniszterelnök - fotó
Meggyújtották a diváli lámpásait
Hindu istennőt hívott segítségül a Downing Street 10-be az új brit miniszterelnök - fotó

Forrás: Twitter/Rishi Sunak

2022. 10. 27.
A hindu világ egyként ünnepelte Rishi Sunak brit miniszterelnök kinevezését, aki az ország első indiai származású hindu vallású vezetője. A kinevezés ráadásul éppen a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepén, a díváli alatt történt. Meg is ünnepelték a miniszterelnöki rezidencián.

Rishi Sunakról már többször is megírta a brit sajtó, hogy aktívan gyakorolja hindu vallását, rendszeresen jár templomba és megtartja az ünnepeket. Arról, hogy ez vajon milyen hatással lehet az eddig csak keresztény hitű vezetőkkel bíró Egyesült Királyságra, a Hetek aktuális lapszámában írtunk bővebben

A Twitter oldalán közzétett bejegyzése alapján Rishi Sunak a beiktatását követően a politikai szférába is be szeretné emelni a vallási meggyőződését. A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepét egyből elvitte a Downing Street 10-be is, ahol fiatalok társaságában gyújtotta meg az ilyenkor szokásos módon a lámpásokat. 

Sunak bejegyzésében arról ír, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egy olyan Nagy-Britanniát építsen, ahol a "gyermekeink és unokáink meggyújthatják a maguk lámpásait" és reménykedve nézzenek a jövőbe.

A hindu hit szerint az ablakba kitett mécsesek azért kellenek, hogy Laksmi istennő, aki a gazdagság és jólét istennője, megtalálja az utat a házhoz.

A hiedelem szerint Laksmi a fények ünnepén házról-házra jár és megáld minden szépen kivilágított házat. "Mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig" - szól a vallási történet. 

 

A hinduizmus szerint a Díváli nem csak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális felemelkedésé. Ilyenkor a hívők az istennő nagyságát is tisztelik, aki segít "elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás és lelki felemelkedés útján".

(Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!