A “Yorkshiri Maharadzsa” lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke
Rishi Sunak gazdasági döntései miatt lett népszerű, de erkölcsi kérdésekben sosem foglalt állást
A “Yorkshiri Maharadzsa” lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke

Illusztráció - Rishi Sunak pénzügyminiszterként.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 24.
Rishi Sunak idén júliusban döntött úgy, hogy kilép Boris Johnson kormányából, melynek a pénzügyminisztere volt, és kritikusai szerint ő indította el azt a lemondási hullámot, mely miatt végül több miniszter is kilépett, a Johnson-kormány szétesett, a miniszterelnök pedig lemondásra kényszerült.

Sunak az Egyesült Királyság történetének első indiai származású miniszterelnöke. A politikus családja szerény körülmények között élt és az 1960-as években költözött Indiából Nagy-Britanniába. Sunak jó hírű iskolába járt, majd az oxfordi egyetemen tanult filozófiát, politológiát és közgazdaságtant, és ott ismerkedett meg későbbi feleségével, N. R. Narayana Murthy indiai milliárdos lányával is.

A későbbi politikusra már egyetemista korában felfigyeltek, több állásajánlatot is kapott bankoktól. Politikai pályára csak 2014-ben lépett, addig gazdasági elemzőként dolgozott, és akkor vált igazán ismertté, amikor három évvel ezelőtt Boris Johnson kormányának a pénzügyminisztere lett.

Hindu vallása miatt a brit parlamentben a hinduk szent könyvére esküdött fel, és több alkalommal is beszélt arról, hogy aktívan gyakorolja a vallását.

A vallási és a kulturális örökségem indiai.
Büszkén mondhatom, hogy hindu vagyok és
az identitásom is hindu”

- mondta Sunak, aki elmondása szerint templomba jár és imádkozik is a gyerekeivel.

Politikai pályafutása során hangos támogatója volt az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének, és a covid-időszakot is sikeresen kezelte pénzügyminiszterként, hiszen több millió fontnyi segélyt tett elérhetővé a karantén és lezárások miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára.

Sikeres gazdasági intézkedései miatt a britek elnevezték “Dögös Rishinek”, és annyira népszerűvé vált a Konzervatív Pártban, hogy sokan Johnson utódjaként, miniszterelnöknek is el tudták volna képzelni. A volt pénzügyminiszter azonban több botrányba is belekeveredett, például ott volt Johnson születésnapi partiján, melyet a 2020-as covid-lezárások idején tartottak, miközben a brit népet arra bátorították, hogy mindenki maradjon otthon, hogy elejét lehessen venni a fertőzés tovább terjedésének.

Idén áprilisban Sunak a multimilliomos felesége miatt is össztűzbe került, amikor kiderült, hogy óriási vagyona után nem terheli adófizetési kötelezettség az Egyesült Királyságban, ami sokakat felháborított. Murthy azt nyilatkozta, hogy megérti az emberek felháborodottságát, és hogy sokan úgy gondolják, hogy az adófizetés alóli mentesítése “nem összeegyeztethető” a férje pénzügyminiszteri pozíciójával.

Murthy ígéretet tett arra, hogy el fog kezdeni adót fizetni a nemzetközi bevételei után is, de ekkorra már sokan azzal is vádolták Sunakot, hogy a családja vagyona miatt alkalmatlan arra, hogy a megélhetési gondokkal küzdő átlag briteknek megoldást találjon a problémáira.

Sunak politikai hatalmát jól mutatja, hogy a Johnson-kormányból való kilépése után több miniszter is követte a példáját, így a kormány megbukott, és Liz Truss mellett Sunak lett az esélyes a miniszterelnöki székre. Ahogy arról beszámoltunk, a miniszterelnök-jelölti viták során a volt pénzügyminiszter már előre figyelmeztette a brit lakosságot, hogy Truss tervei nem fognak működni, hiszen adócsökkentést ígért, holott nem volt rá fedezet.

Sunak azzal is sokak érdeklődését felkeltette, amikor a kampánya során egy közelmúltbeli interjúban kritizálta a Johnson-kormány coviddal kapcsolatos politikáját, és kifogásolta, hogy túl nagy befolyást szereztek a tudósok a pandémiával kapcsolatos döntések meghozatalában, miközben a briteket óriásplakátokkal ijesztgették, melyeken intenzív osztályon fekvő covid-betegek képei voltak láthatók.

Az orosz-ukrán háború kapcsán nem várható jelentős változás a brit politikában, hiszen Rishi Sunak többször is támogatásáról biztosította Ukrajnát, és idén augusztusi nyílt levelében azt ígérte, hogy Nagy-Britannia “továbbra is segítséget fog nyújtani, hogy megnyerhessék a háborút és újjáépíthessék az országukat, nem számít, hogy mennyi időbe fog telni”.

Erkölcsi kérdésekben Sunak eddig igyekezett nem véleményt nyilvánítani, például az abortusszal kapcsolatos szavazások idején elegánsnak távol maradt, vagy tartózkodott, azt azonban elmondta, hogy a terhességmegszakítások esetében tiszteletben tartja “a nők választási jogát”. A transzneműekkel és az LMBTQ-val kapcsolatos ügyekben viszont kínosan ügyelt arra, hogy ne szólaljon meg, így nem lehet tudni, hogy mi az álláspontja.

(Sky News / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!