A brit miniszterelnök-jelölt szerint túl nagy befolyást szereztek a tudósok a pandémia során
Rishi Sunak azt sem helyesli, hogy elrettentő covid-fotókkal ijesztgették a lakosságot
A brit miniszterelnök-jelölt szerint túl nagy befolyást szereztek a tudósok a pandémia során

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 26.
A brit kormányfőjelöltnek a covid-járvány kormányzati kezelésével kapcsolatos véleményére a pandémia első szakaszában fontos kormányzati tanácsadói pozíciót betöltő egyik tisztviselő úgy reagált, hogy Sunak “veszélyes hülyeségeket” beszél.

Ahogy arról beszámoltunk, Boris Johnson lemondása után Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kezdett kampányolni, hogy a következő brit miniszterelnök legyen.

A politikus a Spectatornek adott interjújában arról beszélt, hogy “hiba volt az embereke ijesztgetni” azzal, hogy lélegeztetőgépen lévő covid-betegekről tettek ki plakátokat például ilyen szöveggel:

Nézz a szemébe, és mondd neki,
hogy mindig tartod a távolságot”.

Dominic Cummings volt kormányzati tanácsadó azonban úgy értékelte Sunak véleményét, hogy úgy hangzik, mintha egy olyan férfi mondta volna, “akinek nagyon rosszul megy a kampánya” és emiatt “ki fog szállni a politikából”.

Sunak azt is kifogásolta, hogy a brit kormány politikája szerint soha nem szabadott beszélniük a covid miatti lezárások gazdasági és egyéb hatásairól, hanem ehelyett azt kellett a lakosság felé kommunikálniuk, hogy az intézkedésekre azért van szükség, mert “az egészségünk védelme a gazdaságnak is jót tesz”.

A miniszterelnök-jelölt állítása szerint egyedül próbálta pénzügyminiszterként a kínos kérdéseket a kormánynak megfogalmazni, például azt, hogy milyen hatással lesz a gyerekekre az, hogy huzamosabb ideig nem tudnak iskolába járni, vagy hogy sokan egyáltalán semmilyen orvosi vizsgálatra nem tudtak eljutni a covid miatt.

A politikus által kritizált tudósok és szakértők azzal védekeztek, hogy a döntések mindig a miniszterek hozták a pandémiás intézkedésekről, ezért ők a felelősek.

(BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!