Hiába pereskedne Ukrajna Oroszországgal, Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát
Hiába pereskedne Ukrajna Oroszországgal, Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 14.
A hágai bíróság a közeljövőben két, Ukrajnában elkövetett orosz “háborús bűnökkel” kapcsolatos eljárást kíván indítani Oroszország ellen, de Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Oroszország nem ismeri el “ezt a bíróságot, nem ismerjük el ennek a bíróságnak a joghatóságát. Mi ezt gondoljuk erről”.

A Nemzetközi Büntetőbíróság, amelyet az 1998-as Római Statútum alapján hoztak létre, nem része az ENSZ-nek, és csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással. A statútumhoz nem csatlakozott Oroszország (aláírta, de nem ratifikálta), az Egyesült Államok (aláírta, de később visszavonta aláírását) és Kína (nem írta alá) sem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016-ban egy rendeletet látott el kézjegyével, amelyben megerősítette, hogy Oroszország nem válik a Nemzetközi Büntetőbíróság részesévé, mert az orosz külügyminisztérium szerint a bíróság “nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem vált a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független szervévé”.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke szerint mivel 2016 óta Oroszország nem részes fél a Római Statútumban, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága felette, és a bíróság nem hozhat döntést Oroszország ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság NATO-módra való igazságszolgáltatás. Ugyanakkor az Egyesült Államok nem tartozik az Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósága alá”

- tette hozzá a politikus.

Koszacsov szelektívnek minősítette a testület igazságszolgáltatási gyakorlatát, és kifogásolta, hogy a bíróság sohasem adott jogi értékelést a ukrán állam által 2014 óta elkövetett “bűncselekményekről”.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!