Halálos csapdává teszi az IDF a terroralagutakat a Hamász számára
Halálos csapdává teszi az IDF a terroralagutakat a Hamász számára

Forrás: IDF

2023. 11. 02.
Miközben az izraeli hadsereg (IDF) gyakorlatilag nem kommentálja a valós időkben zajló gázai hadműveletet, a védelmi erők volt vezérkarifőnök-helyettese elmondta, mi lehet a hatékony stratégia a Hamász alagútrendszere ellen.

Az IDF egy térképet tett közzé arról, milyen lépésekben zajlik a Gázai-övezet északi részén a bekerítő hadművelet a palesztin terrorszervezet bázisai ellen. Eszerint hamarosan teljesen kettévágják a térséget, és megkezdik az alagútrendszerekben megbújt Hamász bázisok felszámolását.

Yair Golan, az IDF korábbi vezérkari főnök-helyettese szerint ennek során az izraeli katonák nem fognak behatolni a terroralagutakba, hanem a bejáratokat fogják megkeresni és lezárni. 

.
Forrás: IDF

„Ha ezek megvannak, olyan eszközöket tudunk használni, amelyek az ellenséget arra készteti, hogy kijöjjön. Ha pedig a Hamász az alagutakban marad, azok halálos csapdává válnak a számukra” – mondja Golan.

A nyugalmazott tábornok szerint az alagutakban a katonák életveszélyben lennének, ezért „semmilyen körülmények között nem szabad az alagutakban harcolni és ne felejtsük el, hogy a cél az alagutak fenyegetését felszámolni, és ehhez nem szükséges a behatolás.” – mondja, hangsúlyozva, „attól a pillanattól kezdve, hogy megtaláljuk a bejáratokat, a teljes előny a támadó erőké”.

Golan a túszok kiszabadításáért ugyanakkor elképzelhetőnek tartana egy olyan alkut, amelyben az összes túsz elengedéséért cserébe a Hamász vezetői távozhatnának Iránba, Szíriába vagy máshová, ugyanakkor szerinte ez a megoldás „szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.”

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!