Hadat üzen a „fehérségnek” az Anglikán Egyház
Hadat üzen a „fehérségnek” az Anglikán Egyház

Shutterstock/Wangkun Jia

2024. 03. 04.
Az anglikán egyház egy "fehérség dekonstruálásáért" felelős tisztviselőt vesz fel egy 11 fős "faji igazságossági egység" részeként, amelynek célja a faji igazságtalanságok kezelése lesz West Midlands egész területén.

A 36 000 fontos éves fizetéssel járó pozíció válasz az Általános Zsinat, az egyház törvényhozó testülete által elfogadott indítványra, amely

minden egyházközséget "faji cselekvési tervek" kidolgozására szólít fel.

"Sok ilyen projekt iróniája az, hogy amerikai perspektívákat importálnak, és azokat egy olyan országra alkalmazzák, amely egyébként hihetetlenül toleráns" - nyilatkozta a lépés egyik kritikusa, Daniel French tiszteletes a The Telegraphnak.

A "fehérség dekonstruálásának" hívei azt állítják, hogy a fehér egyének több társadalmi kiváltságot élveznek, mint a más etnikai háttérrel rendelkezők. Bizonyos tulajdonságokat és szokásokat sztereotipikusan "fehérnek" bélyegeznek, társadalmi normaként állítva be őket, és azt állítják, hogy ezeknek a lebontása kulcsfontosságú a rasszizmus felszámolásához.

Justin Welby, Canterbury érseke korábban, 2013 óta tartó vezetése alatt kijelentette, hogy az egyház intézményes rasszizmussal küszködik.

Marcus Walker tiszteletes, a Save the Parish kampánycsoport elnöke és a londoni Cityben található Szent Bertalan templom plébánosa mélységes megdöbbenésének adott hangot, kijelentve: 

"Ez az az egyház, amelynek szentírása szerint nincs zsidó és nincs görög, hanem mindnyájan egyek vagyunk Krisztus Jézusban, egy egész embercsoportnak mégis azt üzeni, hogy az egyik lényegi tulajdonságát - az etnikai hovatartozását - le kell bontani."

(PremierChristian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!