Gulyás: legkésőbb nyáron tovább szigoríthatják a gyermekvédelmi törvényt
Gulyás: legkésőbb nyáron tovább szigoríthatják a gyermekvédelmi törvényt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 23.
Mindig lesz kellő eszközünk ahhoz, hogy Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét fogadjuk el, hozzuk létre, erősítsük meg – mondta a politikus a Kormányinfón.

Az unió gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos fellépése kapcsán hazánk megvárja a bíróság döntését, annak, ahogy eddig is, eleget fog tenni, az azonban nem változtat azon a célon, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb eszközökkel védje a fiatalokat, különösen a gyermekeket, és a kormánypárti frakció legkésőbb nyárra a törvény szigorítására vonatkozó javaslatot fog kidolgozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az oktatás egyértelműen nemzeti hatáskör, így a szexuális felvilágosításban sincs uniós hatáskör. A miniszter a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban megjegyezte: úgy látja, a fő baj nem a büntetések szigorúsága, inkább az, hogy a tizennégy év feletti fiatalokat semmi nem védi.

Magyarország továbbra sem vesz részt Ukrajnába irányuló fegyverszállításokban, viszont a közös uniós lőszerbeszerzésben hazánk is szeretne részt venni. Az így vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni – mondta Gulyás.

A közös lőszerbeszerzés egy hétéves időszakra szóló csoportos megrendelés, ami előnyös Magyarország számára – tette hozzá a politikus.

Gulyás kiemelte, hogy hazánk továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és nem vesz részt a fegyverszállításokban sem.

A politikus helyesnek tartja, hogy az Európai Unió is aktívabb lett katonai területen, ugyanakkor emlékeztetett: a magyar miniszterelnök volt az első, aki már több mint tíz évvel ezelőtt a közös uniós haderő létrehozatalát javasolta. Milyen jó lett volna, hogyha ezt megfogadják az uniós tagállamok vezetői - jegyezte meg Gulyás.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kiadott elfogatóparancsáról a politikus azt mondta, hogy a bíróság statútuma nem része a magyar jogrendnek, mert nincs kihirdetve, hiszen ellentétes az alaptörvénnyel, ráadásul sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem fogadja el az ICC fennhatóságát.

Arra a felvetésre, hogy a NATO Magyarországot megkerülve hívta össze az Ukrajna-bizottságot, azt felelte: a tanácskozás csupán egy baráti beszélgetés lehet, hiszen egyes döntések csak egyhangúlag hozhatók meg.

A konzultációt Magyarország nem akadályozhatja meg, de Ukrajna közeledése akár az Európai Unióhoz, akár a NATO-hoz magyar hozzájárulás nélkül nem lehetséges. Addig viszont nincs tagság és tárgyalás, amíg az ukránok az alapvető emberi jogi normáknak nem tesznek eleget az európai uniós nyelvek használata területén.

A miniszter szerint Magyarország teljesítette a vállaltakat az uniós források kapcsán, a kérdés, hogy Brüsszel érvényesít-e a jogon kívül álló politikai szempontokat. Hozzátette: az EU nem tartja a határidőket, és nem jogszerűen jár el Magyarországgal szemben.

Gulyás az Egyesült Államokban íródott országjelentést úgy kommentálta, hogy azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárd forintot arra, hogy a jelenlegi kormánypártok ne maradjanak hatalmon, most csalódottságukban írtak egy jelentést, amelynek egyébként semmilyen jelentősége, jogi relevanciája nincs, az állítások pedig tényszerűen valótlanok.

A politikus megerősítette, hogy az UEFA fegyelmi szervezete szerint a történelmi Magyarország szimbóluma önmagában nem számít diszkriminatívnak a mérkőzéseken. Ha egy szurkolótól kapna egy sálat Nagy-Magyarország jelképpel, „semmiképp nem tépné le” magáról - mondta arra a felvetésre, hogy kimenne-e egy magyar-román focimeccse egy ilyen sálban.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!