Gátat vetnének a techóriások önkényes cenzúrájának Magyarországon
Varga Judit szerint tavasszal meg is születik a szabályozásról szóló törvényjavaslat
Gátat vetnének a techóriások önkényes cenzúrájának Magyarországon

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 26.
Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról - tudatta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán kedden.

Az elmúlt hetekben újra felizzott a techóriások, Youtube, Facebook, Twitter felületek önkényes cenzúrájának problémája, miután Donald Trump volt elnököt gyakorlatilag "kitörölték" az internetes térből, mivel szerintük "erőszakszítása" hozzájárult a január 6-ai capitoliumi ostromhoz. Nem ő azonban az egyetlen, akinek a hangját elnémítanák, számos konzervatív közszereplő ütközött sorozatos tiltásokba és cenzúrába, miután a főárammal ellentétes véleményt fogalmazott meg.

Ebből kifolyólag, miután a magyar kormány tagjai is megtapasztalták a probléma súlyát, törvényjavaslattal igyekeznének biztosítani a szólásszabadságot a közösségi médiafelületeken is.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán kijelentette: semmi mást nem szeretnének elérni a nagy techcégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést, semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyvállalatra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik.

Hozzátette, Magyarország továbbra is együttműködik az unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy "gyorsabban kell lépnünk az emberek védelme érdekében". 

ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül.

Lekapcsolhatók a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok, valamint állami vezetők is - fogalmazott a miniszter.

A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül! - írta Varga Judit.

A szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk! Hajrá Magyarország!

- olvasható az igazságügyi miniszter bejegyzésében.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!