Füstgránátot indított be "véletlenül" a Jobbik szakértője az Országgyűlés Irodaházában
Egyelőre tisztázatlan, hogy az eszköz mikor és milyen körülmények között került az épületbe
Füstgránátot indított be "véletlenül" a Jobbik szakértője az Országgyűlés Irodaházában

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

2021. 03. 04.
Füst keletkezett az Országgyűlés Irodaházában szerdán. A közlemény szerint a Jobbik-frakciója által használt 242-es szobában szerdán kora este Szabó Bencének, a Jobbik szakértőjének kezében "véletlen beindult" egy füstgránát, mely tisztázatlan körülmények között került az épületbe. Nem sérült meg senki, de a füst akkora volt, hogy aktiválta a tűzjelző rendszert és működésbe lépett a tűzvédelmi rendszer.

Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában emiatt milliós nagyságrendű kár keletkezett - mondta a sajtófőnök. Hozzátette: az intézkedési jogkörrel rendelkező V. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a helyszínen vizsgálják az esetet,

az elkövetőket a rendőrök visszatartották, kihallgatásuk folyamatban van.

A Jobbik közleménye szerint "vétlen" kollégájuk kezében indult be egy füstgránát, egyelőre tisztázatlan, hogyan és mikor a kerülhetett az épületbe.

A füstgránát dobozán olvasható lejárati idő 2018-as, ezért okkal feltételezhető, hogy azt jóval korábban hozhatta be valaki az irodaházba.

A jobbikos kolléga leltározás közben akadt rá a füstgránátra. Mivel nem sejtette mit tartalmaz a sztaniolpapírba csomagolt tárgy, "óvatlanul nyúlt hozzá". Nem sérült meg senki, csupán vagyoni kár keletkezett, amit az időközben beindult oltóberendezés okozott

- írták.

A leltározó kollégák lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem keletkezett nagyobb kár, ugyanis a beindult füstgránátot azonnal kihelyezték az ablakpárkánya. Segítséget is ők kértek az őrszolgálattól - áll a közleményben.

Az Országgyűlés Irodaháza az Országgyűlési Őrség által védett létesítmény, szigorú beléptetési rendszerrel, ezért érthetetlen, hogy egy ilyen eszköz miként és hogyan csúszhatott át annak idején az ellenőrzésen.

A vétlen fiatalok tanúkénti meghallgatása folyamatban van - tudatta közleményében a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: 18 órakor érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy az Országgyűlés Irodaházában füst keletkezett. A jelenlegi információk szerint az épületben jogszerűen tartózkodók környezetében tisztázatlan körülmények között egy pirotechnikai eszköz lépett működésbe, amely beindította az épület tűzvédelmi rendszerét.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!