Főpolgármester-helyettes: Jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg
Mi lesz ha becsődöl a Főváros?
Főpolgármester-helyettes: Jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 16.
A Főváros a kormányzat támogatástól teszi függővé azt, hogy elkerülheti-e év végén a technikai csődöt. Ennek gazdasági hatásairól, lehetséges takarékoskodási módszerekről, illetve arról kérdezte a Hetek Budapest általános főpolgármester-helyettesét, mit sír vissza az előző Orbán-kormányból.

10 milliárd volt 2019-ben a szolidaritási hozzájárulás mértéke, idén 36 milliárd, számításaim alapján jövőre 56 milliárd forint lesz - mondta a Heteknek Kiss Ambrus, a főváros általános főpolgármester-helyettese.  

Arról is beszélt, hogy jelenleg három kérdésben várják a kormány támogatását: közösségi közlekedési normatívát (12 milliárd), a másik a beruházási hitel (34 milliárd), a harmadik pedig a BKV speciális energiatámogatása (14 milliárd). Kiss szerint ha mindhárom kérdésre nem lesz a válasz, akkor az technikai csődöt fog jelenteni a fővárosnak. 

“A problémákkal nem vagyunk egyedül, nincsen olyan polgármester, aki ne azt mondaná, hogy jelen állás szerint szépen vagy csúnyán halunk meg, de harmadik opció nem nagyon van”

- mondta a lapnak Kiss Ambrus. 

Arra a kérdésre, hogy csőd, illetve fizetésképtelenség esetén mi lesz az önkormányzati alapszolgáltatásokkal, úgy reagált: “az a verzió, hogy ne legyen semmi, az nem tud előállni”.

“Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen közvilágítás, mindegy is, ki fizeti ki.

De ennyi erővel oda is adhatná a pénzt a kormány az önkormányzatoknak. Azt se tudom elképzelni, hogy ne legyen közösségi közlekedés, mert akik ezt használják, hogyan fognak elmenni a munkahelyükre? Nincs alternatíva helyette” - fejtette ki a főpolgármester-helyettes. 

“Nagyon sok kritikám volt a Fővárosi Kifejlesztések Tanácsával, az előkészítés egyik részét én végeztem, a másik oldalon Fürjes Balázs államtitkár úr volt. Nem volt hatékony fórum, de a semminél láthatóan több volt, furcsa érzés van bennem, mert nagyon sokat kritizáltam, hogy nem jól működik, most viszont szinte visszasírom” - mondta arra a kérdésre reagálva, hogy a jelenlegi Orbán-kormánnyal milyen fórumokon keresztül egyeztet a Főváros.

Arra vonatkozóan, hogy van-e preferált miniszter, vagy minisztérium az együttműködésre, úgy reagált: “erre érdemben nem akarok válaszolni, nem a mi kompetenciánk ez, jelöljenek ki valakit, és majd elkezdünk együtt dolgozni vele. A főváros egyértelműen jelezte, hogy egy strukturált párbeszédnek kellene elindulnia, nem csak ilyen ügyek menténi együttműködésnek”. 

A teljes interjú a Hetek pénteken megjelent lapszámában olvasható.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!