Felmérés: az evangéliumi keresztény fiatalok többsége követi szülei hitét
Fontos szerepet játszik ebben a családi, közös ima, bibliaolvasás és a hitéleti kérdésekről folytatott őszinte beszélgetések is
Felmérés: az evangéliumi keresztény fiatalok többsége követi szülei hitét

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 14.
Az amerikai fiatalok jelentős része követi szülei hitét, derült ki a Pew Research napokban közzétett kutatásából, melyet a 13 és 17 év közötti tinédzserek körében végzett. Az evangéliumi keresztények számára jó hír, hogy fiataljaik – szüleikhez hasonlóan – kitűnnek kortársaik közül hitéleti meggyőződésük és aktivitásuk tekintetében.

A felmérés során 1811 szülőt és velük egy háztartásban élő tinédzser gyermeküket kérdezték vallási hovatartozásukról, annak gyakorlásáról és arról, hogy miért játszik fontos szerepet életükben a hit. A megkérdezettek harmada magát „vallástalan”-nak (egyik közösséghez sem tartozó, ateista vagy agnosztikus), negyede katolikusnak és 21 százalékuk evangéliumi kereszténynek vallotta.

Összehasonlítva a más tradíciókkal rendelkező tinédzser válaszadókkal, a megkérdezett evangéliumi keresztény fiatalok több mint fele látogat legalább hetente egyszer az istentiszteleteket (64 százalék), imádkozik minden nap (51 százalék) és tartozik valamilyen ifjúsági keresztény közösséghez (64 százalék). 

Mindezt a megkérdezett tinédzserek kétharmada bevallása szerint nem szülői nyomásra, hanem önként saját döntésből teszi.

Hozzáállásukat nagyban befolyásolja a családban hitüket aktívan megélő szülőkkel közösen végzett keresztény hitgyakorlat: többségük úgy nyilatkozott, hogy a család rendkívül fontos szerepet tölt be a személyes hitéletében:

88 százalékuk élvezi a hittel kapcsolatos családi tevékenységeket, 55 százalékuk olvassa közösen a Bibliát, 80 százalékuk ad hálát étkezések előtt és 88 százalékuk nyilatkozta azt, hogy otthon beszélgetnek is a hitükről. 

Ezek a közös élmények pedig a fiatalok szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a személyes hitük is erősödjön. 

Habár majdnem minden megkérdezett fiatal vallotta, hogy hisz Istenben, az evangéliumi keresztények 71 százaléka válaszolta azt, hogy „teljes mértékben biztos” a hitében, míg a főáramú keresztényeknél ez az arány alig 49, a katolikusoknál pedig 45 százalék. 

Mindemellett az evangéliumi keresztény fiatalok voltak az egyedüliek, akiknek túlnyomó többsége szerint csak egy igaz vallás létezik, míg általánosságban a megkérdezettek 45 százaléka szerint ebből lehet több is. 

Nem minden családban kerülnek azonban egységes spirituális hullámhosszra, mire a gyerekek elérik a tinédzser kort. Átlagosan az evangéliumi háttérrel rendelkező fiatalok 20 százaléka dönt úgy, hogy nem csatlakozik egyetlen felekezethez sem, hanem szekuláris életet választ helyette. A keresztény fiatalok fele állítja azt, hogy a hitük több ponton is különbözik a szüleikétől, ennek ellenére továbbra is megmaradnak a vallásuknál. 

A felmérésben részt vevő evangéliumi keresztény szülők tisztában vannak azzal is, hogy bármennyire is igyekeznek demonstrálni a hitüket, körül venni a tinédzsereket keresztény közösséggel, imádkozni gyermekük üdvösségéért, végső soron maguknak kell megismerniük az evangéliumot és eldönteni, hogy hová is tartoznak.

(Pew Research Center)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!