Felmérés: az amerikai keresztények fele elfogadhatónak tartja a házasságon kívüli szexet
Az evangéliumi keresztények a legkevésbé megengedőek a kérdésben
Felmérés: az amerikai keresztények fele elfogadhatónak tartja a házasságon kívüli szexet

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 07.
Számos keresztény tradíció ítéli el a házasság előtti szexet, ennek ellenére, még ha kevésbé is megengedőek a témával kapcsolatban, mint nem hívő társaik, a keresztények több, mint 50 százaléka véli úgy, hogy elfogadható a házasságon kívüli alkalmi nemi aktus, derül ki a Pew Research legfrissebb felméréséből. 

A válaszokból kiderül, hogy önmagukat „keresztényként” meghatározó megkérdezettek több mint fele (57 százaléka) gondolja úgy, hogy a házasságon kívüli szexuális aktus elkötelezett élettársi viszonyban „mindig” vagy „időnként” elfogadható. Ez felekezetekre lebontva úgy néz ki, hogy a főáramú protestánsok a legelfogadóbbak a kérdésben (67 százalék), őket követik a katolikusok (64 százalék) és az evangéliumi keresztények (46 százalék).

A válaszadók csupán 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy „soha” nem tartja helyesnek „nem házas felnőttek elkötelezett kapcsolatában előforduló szexet”.

Emellett a megkérdezett keresztények 33 százaléka gondolja úgy, hogy az alkalmi szex „soha” nem elfogadható.  
A felmérésen az önmagukat keresztényként meghatározók 50 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „a kölcsönös beleegyezéssel, nem elkötelezett kapcsolatban megélt alkalmi szex” „mindig” vagy „néha” megengedhető. 

Az arány valamivel magasabb, 62 százalék volt a római katolikusok körében, míg a főáramú protestánsok 54 százaléka tartja elfogadhatónak a kötöttségek nélküli szexet. A különböző keresztény irányzatok közül az evangéliumi keresztények tűntek a legkonzervatívabb gondolkodásúnak az ügyben, körükben „mindössze” 32 százalék tartotta helyesnek az alkalmi nemi aktusokat. 

A magukat semmilyen vallási csoporthoz nem soroló válaszadók nagy többsége (82 százalék) abszolút elfogadhatónak tartja a dolgot. Tízből kilenc ateista (94 százalék) és agnosztikus (95 százalék) gondolkozik ugyanígy. 

Kevésbé elfogadhatóak az amerikai keresztények körében a következő szexhez és randizáshoz kötődő tevékenységek: szex az első randin, szexuális tartalmú fotók megosztása másokkal, nyílt kapcsolatban élés.

Minden kategóriában az evangéliumi keresztények bizonyultak a legkevésbé megengedőnek. 

Az, hogy mennyire gyakran látogatnak vallási összejöveteleket, szintén szerepet játszott a megkérdezettek válaszaiban. Akik a koronavírus előtt legalább havonta egyszer, vagy még gyakrabban élték meg közösségben hitüket, kevésbé voltak elfogadóak a házasságon kívüli szexuális aktusokkal, mint azok, akik nem. 

(Pew Research Center)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!