Felhagynak a mérkőzések előtti térdeléssel a Premier League-ben?
Csak a legjelentősebb pillanatokban ereszkednének térdre az idény során
Felhagynak a mérkőzések előtti térdeléssel a Premier League-ben?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 05.
A most induló új idényben az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a kevesebb több jegyében a Premier League futballistái már nem fognak minden egyes meccs előtt térdre ereszkedni.

A topligák közül már csak a Premier League-ben ragaszkodtak a mérkőzések előtti térdeléshez az előző idényben, a pénteken rajtoló új szezonban viszont ez már Angliában sem lesz evidencia. Erről az élvonalban szereplő klubok csapatkapitányai döntöttek a játékosokkal való egyeztetés után. 

Ugyanakkor a futballisták nem hagynak fel teljes egészében a térdeléssel, bizonyos mérkőzések előtt továbbra is fél térdre ereszkednek, mint például az idény első és utolsó találkozója, illetve a karácsonyi összecsapások, egy-egy októberi és márciusi meccs előtt, illetve a kupafinálékat megelőzően (az angol szuperkupában is).

A topligás csapatok játékosai térdelésükkel a rasszizmus elleni harcra szerették volna felhívni a figyelmet, de az előző idényben egyre több kritika érte a „kiüresedett szertartáshoz” továbbra is ragaszkodó angolokat. Ezért a labdarúgók most a kevesebb több elvét követve csak néhány alkalommal térdelnek majd le.

"Úgy döntöttünk, hogy csak a legjelentősebb pillanatokban ereszkedünk térdre az idény során, hogy felhívjuk a figyelmet arra, továbbra is együttes erővel lépnünk fel a közös ügyért és a rasszizmus minden formája ellen"

– áll a Premier League csapatkapitányainak közleményében.

A klubok tehát most egységesen változtatnak, azonban már korábban is voltak olyan játékosok, illetve csapatok, amelyek nem vettek részt a térdelésben. Wilfried Zaha, a Crystal Palace támadója már 2021 februárjától kimaradt ebből, mivel szerinte nem számít, hogy áll vagy térdel, néhány futballistát ettől függetlenül is zaklatnak. A másodosztályban szereplő Derby, Brentford, Bournemouth és Queens Park Rangers is nagyjából abban az időszakban hagyott fel a térdeléssel, míg a Swansea és a Bristol a közelmúltban jelentette be, hogy a jövőben már ők is kihagyják ezt a rituálét.

– A csapatkapitányokkal tanácskoztunk a múlt héten, és ők még mindig elkötelezettek az ügy mellett – nyilatkozta a BBC-nek Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója.

– A térdelés az elmúlt két évben a mérkőzések felvezetésének része lett, de a játékosok attól tartanak, hogy elveszítette a jelentőségét, így más formában akarják alkalmazni.

Sanjay Bhandari, a Kick It Out rasszizmusellenes jótékonysági szervezet elnöke hozzáfűzte:

– Azzal kellene foglalkoznunk, hogy valójában mit jelképez a térdelés, és nem azzal, hogy a játékosok letérdelnek, avagy sem.

(hetek/CNN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!