Felállították a szivárványos BLM-szobrot Ferencvárosban - már most balhé van körülötte
Az installációt a MI Hazánk aktivistái befalazták
Felállították a szivárványos BLM-szobrot Ferencvárosban - már most balhé van körülötte

Forrás: Youtube/9Tv- Ferencváros Televíziója

2021. 04. 01.
Ma délelőtt felállították a IX. kerületben az erős kritikát kiváltó, Black Lives Matter mozgalom előtt tisztelgő, 3D technológiával nyomtatott szobrot, amely két hétig fog állni a Ferenc téren. Az installáció néhány hónapja nyert meg egy önkormányzati pályázatot, ebből az alkalomból kerül kiállításra.

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

A pályázattal a Ferencváros alpolgármestere, Döme Zsuzsanna állítólag annak igyekezett elejét venni, hogy "csak politikai megrendelésre" állítsanak szobrokat Magyarországon. 

Szalay Péter nyertes pályaműve egy egy méter magas, szivárvány színekben játszó, térdeplő amerikai Szabadság-szobor, amely egy Black Lives Matter felirattal ellátott táblát tart a kezében.

Az installáció máris óriási felháborodást keltett, a Mi Hazánk ideiglenesen fakeresztet állított tiltakozásul a helyszínen, és megígérték, minden eszközt be fognak vetni az „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum” eltávolítására, Bayer Zsolt pedig kijelentette, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”.

A Mi Hazánk nem is tétlenkedett, nem sokkal az installáció felállítása után megjelentek a helyszínen, OSB-lapokkal falazták be, a tetejére pedig összesen négy fakeresztet tettek, majd az egészet a párt plakátjaival ragasztották körbe. 

Több rendőrautó is a helyszínre érkezett és igazoltatta a pártaktivistákat, köztük Toroczkai Lászlót is.

Maga az alkotó sem jósolt nagy jövőt szobrának, sőt kijelentette, még örülne is neki, ha ledöntenék, erről a HVG-nek így nyilatkozott:

"ez a mozgalom szobrokat dönt, és azt a szobrot is ledöntik, amit ez a mozgalom inspirált – tökéletes kör mint műalkotás működik, nem gond"

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!