„Ez egy túlideologizált szó" - Orbán a „gender” kifejezés használatáról vitázott Európa vezetőivel
Közel 45 perc után végül a lengyel és a magyar fél nagy örömére alternatív megfogalmazás került elfogadásra
„Ez egy túlideologizált szó" - Orbán a „gender” kifejezés használatáról vitázott Európa vezetőivel

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 26.
Egy október 15 és 16 között tartott EU-csúcstalálkozón elhangzottakról készülő összefoglaló dokumentumba az európai vezetők és Orbán Viktor miniszterelnök hosszas vitája után a társadalmi nemek (gender) közötti egyenlőség kifejezés helyett semleges megfogalmazás került – számolt be erről a 444.hu hírportál.

A portál értesülései szerin az első nap került sor a Brexit, a klímaváltozás elleni küzdelem és a járványhelyzet megvitatására, majd másnap következtek a külpolitikai kérdések, többek között az Európai Unió és az Afrikai Unió közötti csúcstalálkozó előkészítése. 

Férfiak és nők vs. gender egyenlőség

Annál a résznél, ahol igyekeztek összefoglalni, mit vár az EU a találkozótól két szó miatt közel egy órás vita tört ki, aminek Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Xavier Bettel homoszexuális luxemburgi miniszterelnök ütközött ideológiai kérdés mentén

Bettel nemtetszését fejezne ki a "tanácsi következtetések" dokumentum azon részével kapcsolatban, mely a „férfiak és nők egyenjogúságáról” szólt, mondván, jobb lenne, ha a gender equality, azaz a „társadalmi” nemek közti egyenlőség állna ott, amit eredetileg is terveztek.

A 444.hu értesülései szerint a kifejezés azért került ki, mert a magyar és a lengyel nagykövet egy október 12-ei ülésen ragaszkodott a jelenlegi megfogalmazáshoz. 

A vitában a luxemburgi miniszterelnök mellé állt Mette Frederiksen dán miniszterelnök is, aki szerint a genderes változat a bevett forma más megállapodásokban is, miért is lenne ebben az esetben másképp. 
Orbán azonban az oldal információi szerint állítólag kijelentette:

"Magyarországon mi nem használjuk azt, hogy gender equality. Ez egy túlideologizált szó."

Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki a távollevő Mateusz Morawieczki lengyel kormányfőt is képviselte elvileg határozottan a magyar miniszterelnök mellé állt a kérdésben, míg a többi vezető véleménye megoszlott az érdektelenség és a másik oldalt támogató hozzáállás között. 

Az oldal információi szerint Angela Merkel azt javasolta, mindkét változatot vessék el és korábbi uniós dokumentumra hivatkozzanak a kérdésben. A végeredmény a következő lett:

„Ezenfelül – emlékeztetve a stratégiai menetrendre és a 2020. június 30-i tanácsi következtetésekre – az egyetemes értékek, a megkülönböztetés tilalma, valamint a mindenkit megillető egyenlő jogok és esélyegyenlőség, a női önrendelkezés elősegítése, a fiatalok bevonása, az oktatás és a készségek, a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóság, továbbá a jó kormányzás és a jogállamiság olyan kulcsfontosságú horizontális témák, amelyekben az EU szerepet vállalhat.”

(444.hu/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!