ENSZ-vezető: több mint 50 ország becsődölhet, ha nem kap segítséget a gazdagabb államoktól
ENSZ-vezető: több mint 50 ország becsődölhet, ha nem kap segítséget a gazdagabb államoktól

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 11.
Az ENSZ fejlesztési programjának vezetője szerint jelenleg 54 országot fenyegeti a csőd veszélye. Achim Steiner szerint ezeknek a szegény országoknak az amúgy is nehéz helyzetét az infláció és az energiaválság tovább súlyosbítja.

A csődközeli állapotban lévő országok számára komoly megterhelést jelent, hogy folyamatosan nőnek az élelmiszer- és az energiaárak, de a hitelfelvétel is egyre drágább, így hamarosan több állam is fizetésképtelenné válhat.

Ez pedig a Srí Lanka-ihoz hasonló katasztrofális helyzetet idézhet elő annak minden szociális, gazdasági és politikai következményeivel együtt”

- mondta Steiner a Cop27 klímacsúcson.

Az ENSZ-tisztviselő szerint a fejlődő országoknak az eladósodottság és a gazdasági válságok mellett a klímaváltozás hatásaival is meg kell tudniuk küzdeni, hiszen például súlyos aszály, áradások és hőség volt tapasztalható idén a világ sok országában.

A szegényebb országok azonban nem kapják meg azt a pénzügyi támogatást, amit a fejlett államok megígértek számukra, így nem tudnak megfelelően védekezni a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, és a súlyos gazdasági nehézségeik miatt jelenleg nem is a klímatárgyalásokat tekintik a legfontosabbnak.

Steiner szerint az is igazságtalan helyzet, hogy sok fejlődő ország nem a fő okozója a kialakult klímahelyzetnek, mégis őket sújtják a természeti katasztrófák, melyek miatt “nagy árat fizetnek”.

(Guardian / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!